2024. április 16. kedd
Tanulmányok

HungaroMet: 2016. január 29. 17:00

Januári hurrikán Európa közelében

Az átlagosnál visszafogottabb 2015-ös hurrikánszezon után a 2016-os esztendő kétségkívül rendkívüli kezdéssel rukkolt elő: rögtön januárban hurrikán alakult ki az Atlanti-óceánon. Az Alex névre keresztelt rendszer ráadásul nem az ilyenkor is meleg trópusi vizek felett, hanem az óceán keleti részén, az Azori-szigetektől délre jött létre, és később át is haladt a szigeteken.

Hérincs Dávid meteorológus hallgató


Alex útja a hurrikánná válásig

Alex egy mérsékelt övi ciklonra vezethető vissza, mely január 6-án alakult ki az óceán túloldalán, Floridától keletre. A ciklon kelet-északkelet felé haladva jelentősen megerősödött. 10-ére megtörtént a ciklon okkludálódása, és a ciklon felett elhelyezkedő hideg levegő, valamint a viszonylag meleg, 20 °C körüli hőmérsékletű tengervíz kölcsönhatása révén a ciklon központjában szervezett, gyűrűszerű elrendeződésű konvekció (záporok, zivatarok képződése) indult meg (1. ábra).

 1. ábra
1. ábra
A Florida mellől indult mérsékelt övi ciklon január 10-én;
szervezett konvekció indult meg a ciklon központjában [1]


Az óceán északi részén létrejött anticiklon megakadályozta, hogy a ciklon tovább folytassa útját az eredeti irányban, így 11-én délkelet felé fordult. Ezzel együtt átmenetileg meg is erősödött, a közte és az anticiklon között meglévő nagy nyomáskülönbség okán 120 km/h-s, vagyis hurrikánerejű szeleket produkált. Mindeközben az okklúziós fej továbbra is megőrizte konvektív jellegét, és elkezdett leszakadni a frontrendszerről (2. ábra).


2. ábra
2. ábra
A konvektív okklúzós fej január 11-én már leszakadóban a ciklon frontrendszeréről [1]


A délkeletre helyeződés legnagyobb előnye az volt, hogy a ciklon ismét melegebb, 23–24 °C-os víz fölé került. Ennek köszönhetően a konvektív mag egyre szervezettebb lett, és január 12-én teljesen leszakadt az okklúziós frontról. Ezzel megkezdődött a ciklon szubtrópusivá alakulásának folyamata. Bár a konvekció nem volt még túl intenzív (a zivatarfelhők teteje nem nyúlt nagy magasságokba), rövid időre egy kis szemszerű képződmény is megjelent a zivatarrendszer központjában (3. ábra).

 3. ábra
3. ábra
A ciklon szubtrópusivá alakulásának kezdete január 12-én;
egy jól fejlett, önálló zivatarrendszer alakult ki a ciklon központjában [1]


Végül január 13-án teljesen feloszlottak a frontok a ciklon környezetében, míg a központjában tartóssá vált a zivatarképződés, bár ennek erőssége és szervezettsége átmenetileg kissé csökkent az előző naphoz képest (4. ábra). A frontmentesség és a tartós konvekció azonban már elegendő volt ahhoz, hogy az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont hivatalosan is szubtrópusi viharrá nyilvánítsa a ciklont, mely ezzel együtt megkapta az Alex nevet is. A ciklonban ekkor 85 km/h volt a szélerősség 990 hPa-os központi légnyomás mellett [2].

 4. ábra
4. ábra
Alex szubtrópusi ciklonként január 13-án [1]


Január 14-ére virradó éjszaka Alex egyre szervezettebb konvekciót alakított ki, noha észak felé fordulva egyre hidegebb víz fölé ért. Ezzel együtt a ciklon is megerősödött, és teljesen trópusivá, vagyis meleg központúvá alakult. Ennek jeléül egy zárt szem jött létre a központjában (5. ábra). Alex a trópusivá fejlődésével együtt elérte a hurrikán erősséget is, és 1-es kategóriájúként tetőzött a késő délutáni órákban 140 km/h-s szélsebességgel, valamint 981 hPa-os központi légnyomással [2].

5. ábra
5. ábra
Alex hurrikánná erősödve január 14-én [1]


Este Alex már 20 °C alatti hőmérsékletű víz fölé ért, aminek következtében nem tudta fenntartani a szervezettségét és erősségét. Ezzel együtt megközelítette a tőle nyugatra elhelyezkedő mérsékelt övi ciklont, és önmaga is egyre inkább mérsékelt övi jegyeket öltött ismét. Ennek ellenére még trópusi ciklonként, de már trópusi viharrá gyengülve érte el az Azori-szigeteket január 15-én kora délután (6. ábra). A ciklon kisméretű központja nem érintett egy szigetet sem, de főként a középső és keleti szigeteken így is jelentős szél, illetve minden szigeten kiadós, általában 20–50 mm csapadék kísérte Alex átvonulását, de néhol összességében 80–100 mm eső is esett. Végül a szigetektől északra este Alex teljes mértékben mérsékelt övi ciklonná alakult, ezzel pedig a Hurrikánközpont megszüntette a besorolását.

 6. ábra

6. ábra
Alex az Azori-szigetek felett január 15-én már mérsékelt övi jegyeket is hordozva [1]


Érdekességek

Bár a januári trópusi ciklon meglehetősen szokatlan, nem számít példa nélkülinek. Igaz, az Atlanti-óceánon a rendszeres megfigyelések (1851) kezdete óta csak öt szubtrópusi vagy trópusi ciklont regisztráltak Alex-et megelőzően. Ezek közül a legutóbbi a még 2005. december végén kialakult, de januárra is átnyúlt Zeta trópusi vihar volt, míg a januárban kialakuló legutóbbi ciklon az 1978-as szubtrópusi vihar volt. Januári hurrikán legutóbb 1955-ben volt, de ez a ciklon is az előző év decemberének végén fejlődött ki, és már szilveszterkor hurrikánná erősödött. A korábbi egyetlen, januárban keletkező hurrikánig azonban már jóval későbbre, 1938-ig kell visszamenni, így 78 év után volt példa ismét hasonlóra [3].

Alex különlegességét nem csak a januári volta, hanem a földrajzi helyzete is adta. A korábbi januári ciklonok mind délebbi szélességeken, a meleg trópusi vizek felett jöttek létre, noha ott is több esetben ki lehetett mutatni mérsékelt övi ciklonok szerepét – az azokról leszakadt vagy hátramaradt ciklonális örvények alakultak szubtrópusi vagy trópusi ciklonná. Alex esetében a hidegebb tengervizet azonban ellensúlyozta a felette elhelyezkedő hideg levegő. 200 hPa-os szinten (kb. 12 km-es magasságban) -55, -60 °C körül volt a hőmérséklet. Jelentős hőmérséklet-különbség, illetve instabilitás állt fenn a tenger és a magaslégkör között. Emellett a kezdeti időszakban még a 22–23 °C-os tenger mérsékelt látens hője is nagy szerepet játszott a ciklon megerősödésében.

Érdekesség, hogy Alex előtt a Csendes-óceán középső régiójában, Hawaii-tól délnyugatra is kifejlődött egy trópusi ciklon (Pali), mely Alex-szel egy időben is aktív volt még. Ezzel az Egyesült Államok két hivatalos hurrikánfigyelő szervezete, a floridai központú Nemzeti Hurrikánközpont és a hawaii központú Közép-Csendes-óceáni Hurrikánközpont egyszerre monitorozott egy-egy trópusi ciklont januárban, melyre korábban még sohasem volt példa.

Videó Alex teljes élettartamáról, 15 percenkénti műholdképekből ([1], [4])

Forrás: