2024. február 29. csütörtök
Tanulmányok

HungaroMet: 2023. július 12. 11:00

Balaton vizének hőmérséklete télen, nyáron

A Balatonhoz érkezők számára az egyik legfontosabb információ, hogy hány fokos a Balaton. Ennek a kérdésnek a megválaszolása nem mindig egyértelmű más a válasz a fürdőzőknek, más a válasz a szakembereknek. A tanulmányban a Balaton vízhőmérsékletének alakulása és annak hatása kerül röviden bemutatásra.

Barna Zsófia, Horváth Ákos


Nyáron a víz hőmérsékletét a levegő hőmérséklete mellett a napsugárzás erőssége is meghatározza. A 10-12 órán (sőt nyáron akár 12-15 órán) keresztül sütő Nap jelentős energiát ad át a víznek. Ennek az energiának a hasznosulása máshogy történik, mint amikor a talajfelszínt süti a Nap. A napsugarak (amit a meteorológiában rövidhullámú sugárzásnak neveznek) mélyen behatolnak a vízbe, a Balaton esetében egészen a tó aljáig. A szárazföldi talajnak csak a felső 1-2 centiméterére hat közvetlenül a napsugárzás. Ennek is következménye, hogy a víz egyenletesebben melegszik fel. A Balaton esetében a felszíni vízhőmérséklet és a mélyebb rétegek közötti hőmérséklet közötti különbség ritkán nagyobb 2-3 Celsius foknál. A csupasz talaj esetében viszont a forró felszín alatt 10 cm-re már jóval hidegebb a talajhőmérséklet. Ehhez még hozzájárul a víz esetében, hogy a víz – különösen a sekély Balaton nagyon könnyen átkeveredik.

Amikor nincs hullámzás, nyugodt az időjárás, a víz átkeveredése jóval gyengébb. Ezt mutatja a 2023. július 11-én, a kora délutáni órákban végzett mérés. Ennek során a Keleti-medence, Siófok-Alsóörs közötti szakaszát mérték végig különböző mélységekben. Az eredményeket az alábbi táblázat mutatja.


1. táblázat: A vízhőmérséklet [
°C] Siófok és Alsóörs között

 1. táblázat

A táblázatból látható, hogy majdnem sima víz esetén közel 1,5 °C különbség van a 10 cm és az 1,5 m-es vízmélység között. Ez a különbség azonban a megélénkülő szél okozta hullámzás hatására nagyon gyorsan eltűnik és a Balaton vízhőmérséklete gyorsan homogénné válik.

Külön eset a déli part közelében levő ún. turzások vízének hőmérséklete. Az uralkodó szél keltette hullámzás miatt a sekélyebb déli part közelében víz alatti homokpadok jelennek meg, amelyeket turzásoknak neveznek. A turzás és a part között a lagúnákra emlékeztető sekély vízben a napsugárzás hatására gyorsan emelkedhet a víz hőmérséklete. Ezen a területen mért víz hőmérséklet tartósan és jelentősen eltérhet a nyílt vízen regisztrált értékektől.

A nyílt víz hőmérsékletét a Balatonnál szabványos körülmények között mérik. A legrégebbi mérési sorozat az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma előtti területről származik. Itt a parttól körülbelül 50 méterre a mintegy 3 méter mély vízben a felszíntől 1 méter mélyen méri az automata hőmérő a vízhőmérsékletet. A mérés pontosságának fenntartása nem kis probléma, hiszen télen a befagyó Balaton jege a legerősebb műtárgyat is képes tönkretenni, ezért ilyenkor a felszíni bója helyett egy süllyesztett bójára rögzítik a hőmérőt. Nyáron a hőmérő visszakerül, egy felszínen lebegő bójára.

Az elmúlt években a Balatonhoz vízközépre is telepítettek mérőberendezéseket, amelyek többek között vízhőmérsékletet is mérnek. Ezeket a mérőcölöpöket az elmúlt évben felváltották a komplexebb méréseket végző ún. platformok (1. ábra).

 1. ábra

1. ábra
A korábban használt mérő cölöp és a 2022-ben telepített mérőplatform a keleti medencében


A téli időszakban a Balaton vizének hőmérséklete érdekesen alakul. A tó befagyását megelőzően általában hidegfrontok hatására teljesen átkeveredik a víz, és mindenütt néhány tizeddel 0 °C alatti értékeket mutatnak a hőmérők. Az “olajossá” (viszkózussá) váló víz ilyenkor tele van jégcsírával, esetleg már kialakult jégkocákkal.


Amikor a Balaton befagy akkor a jég alatti vízben ismét megjelenik a rétegződés és az alsó szinteken 3-4 Celsius fokos lesz a Balaton. A magasabb szinteken a felszín felől hűlő jégre tapadó és kifagyó víz hizlalja a jégpáncélt.

A balatoni vízmérleg, amelyet a csapadék, a hozzáfolyás, a leeresztés, illetve a párolgás együttese alkot, nyáron erősen függ a párolgás mértékétől. A párolgás viszont függ a víz hőmérsékletétől. A Balaton vize jelentősen párolog akkor, hogy ha melegebb és erős szél fúj. Ugyancsak jelentős a párolgás az éjszaka folyamán. A Balaton vizéből történő párolgás sokszor forrása azoknak a gomolyfelhőknek, amelyek a Balatontól messzebb, a meleg talajfelszín fölött alakulnak ki (2. ábra).

 2. ábra

2. ábra
A Balaton hatása a műholdképen: a délnyugati szél a hideg balatoni levegőt északkeleti irányba sodorja és
a felhőoszlató hatás sávja egész Budapestig látható


A Balaton hideg vize kimondottan felhőoszlató hatással rendelkezik. A hideg vízfelszín felett elsősorban az alacsony szintű gomolyfelhők ritkulnak meg. Gyakran megfigyelhető, hogy az északi vagy a déli part felett gomolyfelhők vannak, a Balaton fölött viszont tiszta az ég (“Nézz az égre, meglátod a Balatont, nézz a Balatonra, meglátod az eget.” Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül). Az is előfordul, hogy a Balatonhoz közeledő zivatarokat a Balaton vize okozta leáramlás visszatartja és a zivatarok a Balatont megkerülik, vagy egyszerűen átlépnek a Balaton fölött.


Az égen is megfigyelhető jelenség része az ún. tavi cirkulációnak, amely meghatározza a magyar tenger sajátos széljárását és klímáját.