2024. május 2. csütörtök
Könyvajánló

HungaroMet: 2024. március 20. 16:00

Szélsőséges időjárási helyzetek és hatásuk az áramszolgáltatásra


Szerzők: Horváth Ákos, Simon André

A szélsőséges időjárás a teljes villamos energia elosztó hálózatot érinti, a légköri folyamatok nem kímélik a nagyfeszültségű hálózatot sem, az intenzív ónos esők, vagy a zivatarokhoz kapcsolódó forgószelek az erős oszlopokra, illetve vezetékekre is veszélyt jelenthetnek. A bemutatásra kerülő időjárási helyzetek rendkívül nagy károkkal jártak, és amellett, hogy egész országrészekben okoztak áramkimaradásokat, a közlekedésben is fennakadások keletkeztek, helyenként még építmények is megrongálódtak.

letöltés [pdf: 34882 KB]

A 21. század modern társadalma rendkívül érzékeny az infrastruktúrára, azon belül is az áramszolgáltatásra és a közlekedésre. A hazánkban előforduló szélsőséges időjárási helyzetek éppen az infrastruktúra e két érzékeny területét veszélyeztetik legjobban. Egy intenzív havazás, hófúvás napokra képes egy-egy régió közlekedését megbénítani, egy heves zivatarrendszer okozta áramkimaradás több száz településen nehezíti meg az életet. A közvetlen viharkárokon túl társadalmi szinten jelentős veszteségek keletkeznek az áramhiány okozta termelés kiesés következtében, vagy amiatt, hogy a közlekedési nehézségek folytán a dolgozók nem tudnak bejutni a munkahelyükre. A lakosságot ugyancsak közvet­lenül érintik a viharok okozta elektromos ellátási zavarok, például a fagyasztók kiolvadása vagy az elektromosan vezérelt háztartási rendszerek, fűtő berendezések leállása folytán.

Az infrastruktúrát károsító szélsőséges időjárási helyzetek meteorológiai szempontból három fő csoportba sorolhatók. Az első csoportba tartoznak a téli vegyes halmazállapotú csapadékrendszerek, mindenekelőtt az ónos eső, és a vizes-tapadó hó, amelyek, egyaránt veszélyeztetik a közlekedést és az áramszolgáltatást.

A második csoportot alkotják az év bármely szakában előforduló viharciklonok, amelyek elsősorban a nagy területeken, hosszan fújó orkán erejű széllel okoznak súlyos üzemzavarokat.

A harmadik csoportot a légköri konvekcióval (zivatarokkal) kapcsolatos jelenségek képezik. A zivatarokkal járó heves szélviharok és az intenzív villámlás mindenekelőtt az elektro­mos távvezetékek hálózatban okoz tömeges meghibásodásokat.

A szélsőséges időjárás a teljes villamos energia elosztó hálózatot érinti. A legérzékenyebb a kisfeszültségű hálózat, amely legjobban ki van téve a szél, a tapadó hó, illetve a villámlások hatásának. Ezt követi a középfeszültségű hálózat, ahol a hibák gyakoriságát erősen megnöveli az a tény, hogy sok az erdős területen áthúzódó vonal, ahol vezetéket veszélyeztető ágtörések, farádőlések gyakorisága még a nem rendkívül erős viharoknál is magas. A légköri folyamatok nem kímélik a nagyfeszültségű hálózatot sem, az intenzív ónos esők, vagy a zivatarokhoz kapcsolódó forgószelek az erős oszlopokra, illetve vezetékekre is veszélyt jelenthetnek.

A bemutatásra kerülő időjárási helyzetek rendkívül nagy károkkal jártak, és amellett hogy egész országrészekben okoztak áramkimaradásokat, a közlekedésben is fennakadások keletkeztek, helyenként még építmények is megrongálódtak.

Jelen kiadvány célja, hogy átfogó képet adjon a fenti szélsőséges időjárási helyzetekről, segítve azok időben történő felismerését, a várható káreseményekre való felkészülést.

 


 

Kiadja: Országos Meteorológiai Szolgálat, Budapest, 2023.

Letölthető: PDF