2024. március 29. péntek
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2018. április 23. 16:41

Föld Napja rendezvény a Budatétényi Rózsakertben

2018. április 20-án a Budatétényi Rózsakert adott otthont a Föld Napja központi rendezvényének. A kiállító szervezetek, többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat is ingyenes, családbarát programokkal várta az érdeklődőket.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen nyárias melegben, derült időben figyelhették a látogatók, ahogy a magas-légköri vizsgálatokra alkalmas rádiószonda az ég felé száll, miközben a visszasugárzott adatokat a standunkon elhelyezett monitorokon követhették nyomon az érdeklődők. A kiállított szemléltető műszerparknak köszönhetően mindenki megismerhette, hogyan mérik az UV-B sugárzást vagy éppen mekkora cseppekből áll és milyen sűrű az eső.

Vidámabbnál vidámabb foglalkozásaink, mondókák, fejtörők, totók, memória játékok mellett a nagyobbak bebizonyíthatták, hogy ismerik a légkör szerkezetét és a víz körforgását, de új, interaktív játékunkat is kipróbálták kicsik és nagyok: Építs élhető várost! Csökkentsd az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását és építsd meg a jövő városát vagy faluját! – szólt a feladat. Az építéshez szükséges elemekből egy tetszőleges, környezetbarát települést rakhattak össze a játékra vállalkozók, az „építkezés” végén pedig kiderült, mennyire sikerült a „legzöldebb” városképhez közel kerülni.