2024. április 19. péntek
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2019. október 24. 18:00

Matematikai statisztika a meteorológiában

Izsák Beatrix éghajlati szakértő 2019. október 16-án, szerdán az OMSZ – Csopa Meteorológiai Estek sorozat keretében Matematikai statisztika a meteorológiában címmel tartott jubileumi előadást.

A sorozat hagyományait követve, bevezetésként Izsák Beatrix beszélt pályaválasztásáról, mindennapi munkájáról, majd az ismereterjesztő előadás következett.

Megtudtuk, hogy a meteorológiai adatsorok elemzésével folyamatosan nyomon követhetjük hazánk éghajlatát. A XIX. század második felében kezdődtek a rendszeres mérések, megfigyelések. A mérőállomások száma és a mérések gyakorisága is jelentősen megnőtt azóta, különösen az utóbbi évtizedekben. Ezen adatsorok vizsgálata elképzelhetetlen a matematikai statisztika eszközei nélkül. Az éghajlatra és változására vonatkozó alapvető információt a meteorológiai adatok hordozzák, lényegében ezek játsszák a statisztikai minta szerepét a vizsgálatok során. A klasszikus klimatológiában alapvetően az elemi statisztikákat számítják, a statisztikus klimatológia viszont fejlettebb matematikai statisztikai eljárásokat alkalmaz. Emellett, különösen az éghajlatváltozással kapcsolatos vizsgálatokhoz szükség volt új elméleteket és módszereket kidolgozni, ilyen például a homogenizálás. A változó éghajlat miatt a statisztikus klimatológia feladata bővült és bonyolultabbá vált.

Az energikus prezentáció végén jutott idő a hallgatóság soraiból és az online érkező kérdések megválaszolásárai is. Szentimrey Tamás, a téma szakértője a matematikai háttér fontosságát hangsúlyozta hozzászólásában.