2024. április 25. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. szeptember 9. 20:10

Szuperszámítógéppel a jobb előrejelzésekért

Az ECMWF modell-előrejelzések Európa egyik legnagyobb kapacitású szuperszámítógépén készülnek. A 2011–2020 időszakra kitűzött stratégiai célok elérése érdekében a legújabb Cray XC-30 típusú számítógép-rendszer került telepítésre 2013 végén. A megújult infrastruktúra megalapozza a következő évekre kitűzött modellfejlesztési irányokat. A fejlesztés részeként nőhet a modellek térbeli felbontása, valamint a meteorológiai folyamatok leírása összetettebbé és egyben pontosabbá válhat, azaz javulhatnak az időjárás előrejelzések.

A sikeres meteorológiai előrejelzések elengedhetetlen alapja a nagy kapacitású számítógépen futó időjárás előrejelző modellek folyamatos fejlesztése és operatív alkalmazása. 1975-ben e célból hozta létre 18 nyugat-európai ország a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központját (ECMWF). Az elmúlt mintegy negyven évben természetesen mind az informatikai infrastruktúra, mind az alkalmazott modellrendszer rengeteget fejlődött, s így az időjárás többnapos előrejelzése, és különösen a veszélyes időjárási események korai előrejelezhetősége nagyon sokat javult.

Magyarország – társult tagként – 1994. július 1-én, a kelet-közép európai országok közül elsőként csatlakozott a nagy-britanniai, readingi székhelyű ECMWF előrejelző központhoz. Az OMSZ 2–10 napos középtávú előrejelzései döntően az ECMWF modellekre épülnek.

Az ECMWF alapszerződés módosítását követően, 2010. június óta lehetővé vált a társult országok számára a teljes jogú tagsági státusz elnyerése. Magyarország teljes jogú tagfelvételi kérelmének benyújtását a 1492/2011. (XII. 27.) Korm. Határozat tette lehetővé.

A teljes jogú tagság elnyerését követően – a többi tagállamhoz hasonlóan – a magyar meteorológiai közösség is közvetlen felhasználója lehet az ECMWF szuperszámítógépnek, mely a hazai meteorológiai kutatás és fejlesztés számára új lehetőségeket teremthet.


Cray XC-30 típusú szuperszámítógép