2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. február 16. 09:10

A 2014. év éghajlati értékelése az ECMWF globális reanalízis adatok alapján

Elkészült az ECMWF 2014-re vonatkozó reanalízise, melyben a hőmérséklet, és más meteorológiai változók mért adatai, a globális időjárási modellel ötvözve mutatja be éghajlatunk sajátosságait.

Az ECMWF-ben minden nap elkészítik a felszínközeli hőmérséklet becslését, melyet meteorológiai mérések és néhányórás modell-előrejelzések alapján állítanak elő. Az adott időpontra rendelkezésre álló megfigyelések közül a lehető legtöbb mérési információt felhasználják, többek között felszíni meteorológiai állomások, repülőgépek, műholdak, radar és GPS eszközök adatait. A rövidtávú előrejelzések alkalmazása olyan pontokban is lehetővé teszi a becslést, ahol mérésekkel nem rendelkezünk, s a kétféle információt az előrejelzések kezdeti feltételeinek (azaz az ún. analízis) előállításánál használt adatasszimilációs módszerek segítségével ötvözik. Ezt a módszert konzisztens módon alkalmazták 1979-től napjainkig, így előállt egy több évtizedes ún. reanalízis adatbázis. A megfigyelt és az előrejelzett értékek kombinációja jól jellemzi a klímát, amely azonban a mérési és a modellezési hibáknak köszönhetően óhatatlanul is bizonytalansággal terhelt. Az ERA-Interim reanalízis adatbázisa most kiegészült 2014 utolsó két hónapjának eredményeivel, melyek nyilvánosan is elérhetőek az ECMWF weboldalán.

A lenti ábra a 2014. évre vonatkozó átlagos felszínközeli hőmérséklet mutatja be az 1981-2010 közötti átlaghoz képest. Látható, hogy a harminc éves középértékhez viszonyítva a bolygó nagy része melegebb volt, ugyanakkor az Antarktisz hűvösebb. Az ábra ezek mellett a következő részletekre világít rá:

 - Európa különösen meleg volt: más elemzésekkel összhangban kiderült, hogy a vizsgált periódus legmelegebb éve volt.

 - Emellett szokatlanul meleg év volt a következő helyeken:

  • Közel-Kelet és Észak-Afrika
  • Észak-Amerika nyugati partja
  • Dél-Amerika és Ausztrália

 - Észak-Amerika középső és keleti vidéke ellenben szokatlanul hűvös volt

 - Az Északi-sarkvidék enyhébb volt, hasonlóan az elmúlt évtizedhez

 - Az Antarktisz és környező tengerei hidegebbek voltak az átlagosnál.

Az antarktiszi jégtakaró rekord évet könyvelhetett el 2014-ben. Ugyan a meteorológiai állomások száma alacsony a régióban, 1979 óta folyamatos adatsorokkal rendelkezik, s az elmúlt év folyamán rendre átlag alatti hőmérsékleteket mért.

A 2014-es eredmények nagy figyelmet kaptak a médiában. Már az előzetes becslések is felvetették a lehetőségét, hogy az eddigi legmelegebb évet éltük át. Az ERA-Interim reanalízis megerősíti azt a tényt, hogy valóban meleg év volt a tavalyi, azonban előfordulhat, hogy nem a legmelegebb. Ehhez elég a két sarkvidék értékeinek minimális eltérése, s máris befolyásolja az egyes évek rangsorát.

A globális átlaghőmérséklet becslések, beleértve a reanalízist is, némi bizonytalanságot hordoznak magukban. Ennek következtében a reanalízis adatok és a tisztán mérésekre alapozott becslések kis mértékben eltérhetnek, ez pedig akár több helyet is jelenthet a rangsorban. Figyelembe véve a bizonytalanságot és módszerek pontatlanságát, kijelenthető, hogy 2014 a legmelegebb évek első 10 százalékába esik mindkét módszer esetében, az 1979-től induló reanalízis időszakot tekintve.


Forrás: www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2015/ecmwf-releases-global-reanalysis-data-2014-0


A 2014. évre vonatkozó átlagos felszínközeli hőmérséklet eltérése az 1981-2010 közötti átlagtól