2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. július 3. 10:00

Június 23-án fellőtték a második földi megfigyeléseket végző európai uniós műholdat

Az EU Copernicus Föld-megfigyelő Program keretében a Sentinel-2A elnevezésű műhold a második, amely pályára állt. Egy, az Olasz és Európai Űrközpont által közösen fejlesztett, ún. Vega rakétával lőtték fel a francia-guyana-i Kourouban lévő Űrközpontból június 23-án 01:52 UTC-kor, jelentette be az Európai Űrügynökség (European Space Agency – ESA).

Az ESA által fejlesztett Sentinel-2A része a hat műholdcsaládnak, mely az EU Copernicus megfigyelő hálózatának alapját fogja képezni. Az ESA vezetője, Jean-Jacques Dordain bejelentette, hogy ez a második műholdja a 20 műholdból álló rendszernek, amely fel fogja térképezni bolygónkat. A rendszer által a Copernicus képes lesz a világszerte elérhető környezeti és biztonsági alkalmazásokat kielégítő adatokat nyújtani az európaiak számára.

A Copernicus program hat területet céloz meg: földi, óceáni és légköri megfigyelések, klímaváltozás, katasztrófavédelem és a biztonság. A Sentinel-2A az általa küldött adatokkal - melyek a felszínborítottság változását vizsgálják, illetve a vegetációs paraméterek meghatározását segítik - jelentősen hozzájárul a Földfelszín Megfigyelő Szolgáltatás működéséhez.

Az Európai Bizottság szerint a sikeres fellövés az emberek javát szolgálja. Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért és iparért felelős bizottsági tag kijelentette, hogy a Copernicus által a környezetünkről nyújtott, és az európaiak biztonságát elősegítő adatok pontos és megbízható információforrást jelentenek. A teljes műholdas megfigyelési adatsor ingyenes és nyitott elérhetősége lehetővé teszi új, innovatív alkalmazások és szolgáltatások bevezetését Európában.

Az ECMWF-nél a Copernicus által nyújtott hat szolgáltatás közül kettőt alkalmaznak: a Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálatot (CAMS) és a Copernicus Klímaváltozás Szolgálatot (C3S).

A Copernicus Sentinel adatok és a Copernicus szolgáltatások felhasználói illetve leendő felhasználói segíthetik a program hasznosulását az alábbi kérdőívek kitöltésével:


Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál – az előzetes tervek szerint – vegetációs indexek meghatározásához fogják alkalmazni a műholdcsalád harmadik műholdjának adatait, az ImagineS Projekt keretein belül.


További információ:


Sentinel-2 műhold