2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 8. 19:00

Dr. Florence Rabier az ECMWF új igazgatója

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) élére a tagországok Tanácsa új igazgatót nevezett ki Dr. Florence Rabier személyében. Dr. Rabier a numerikus időjárás-előrejelzésben komoly szaktekintély, aki a francia meteorológiai intézetnél (Météo-France) kezdte pályafutását, de a PhD tanulmányai alatt és utána is dolgozott az ECMWF-nél kutatóként. 2013 októbere óta vezette az európai szervezetnél az Előrejelző Főosztályt.

Megtiszteltetés számomra, hogy az ECMWF vezetését egy olyan időszakban vehetem át, amikor az időjárás-előrejelzés a mindennapok, és az országok gazdaságának is egyre fontosabb tényezőjévé válik.” – nyilatkozta az új igazgató.

Az ECMWF 1975-ben 18 európai ország összefogásaként jött létre. Az előrejelző központ alapvető célja jó minőségű, középtávú (2-10 napos időtartamú) numerikus előrejelzések készítése. Az ECMWF naponta kétszer operatívan futtat az egész Földet lefedő 10 napos érvényességű determinisztikus és valószínűségi időjárás előrejelzési modelleket.

1994. július 1-én Magyarország a kelet-közép európai országok közül – társult tagként – elsőként csatlakozott a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjához. Az ECMWF modell-adatok a hazai meteorológiai előrejelzések alapját képezik. Hazánkat a szervezetben az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke képviseli.


Kapcsolódó oldalak:


Dr. Florence Rabier az ECMWF eddigi vezetőjétől, Prof. Alan Thorpe-tól veszi át a munkát