2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2012. március 26. 16:53

Ensemble előrejelzésekből származtatott vertikális profilokról

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál 2010–2011-ben történt fejlesztő munka eredményeként – a nemzetközi meteorológiai gyakorlatban eddig nem ismert, s így nem alkalmazott – adott pontra vonatkoztatott ún. ensemble vertikális profil grafikon került kifejlesztésre, s operatív bevezetésre. Az ECMWF kérése nyomán, a negyedévenként megjelenő ECMWF Newsletter folyóiratban angol nyelvű cikk jelent meg a témában, magyar szerzők tollából.

letöltés [pdf: 2039 KB]

A legnagyobb előrejelzői központokban, így a 34 ország által fenntartott Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) 20 évvel ezelőtt, 1992 végén indult a valószínűség előrejelzések operatív előállítása. Magyarország 1994-ben a kelet-közép európai országok közül elsőként csatlakozott a szervezethez. Az OMSZ középtávú előrejelzései döntően az ECMWF produktumokra alapozottan készülnek. 

Az operatív előrejelző központokban, így hazánkban is a valószínűségi előrejelzések megjelenítésére két fő módszer használata terjedt el. Az OMSZ honlapon is megtalálható kiválasztott pontra vonatkoztatott idősor szerű megjelenítési forma: ensemble fáklya illetve ensemble meteogram. A másik gyakori megjelenítési mód bizonyos kiválasztott meteorológiai elem, pl. a hőmérséklet térképes valószínűségi ábrázolása. A fenti két módszer nagyon jól hasznosítható a gyakorlatban, azonban a légkör előrejelzett háromdimenziós szerkezetének, valamint az egyes meteorológiai paraméterek (pl. hőmérséklet, szél, nedvesség) egymással való kölcsönhatásának megértéséhez számos grafikus produktum egymás utáni tanulmányozása szükséges. EPS_vertkalis_profil_animació

 

forrás: Ihász, I., Tajti, D., 2011: Use of ECMWF's ensemble vertical profiles at the Hungarian Meteorological Service.
           ECMWF Newsletter,
129. 25-29.