2024. április 25. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2017. március 1. 11:44

Új ECMWF dokumentum magyar eredményekkel

Az ECMWF Technical Memorandum sorozatban 19 oldalas, jól rendszerezett összefoglaló tanulmány jelent meg – számos magyar vonatkozással – az ECMWF tag és társult országok modellhasználatáról és verifikációs eredményeiről.

2016-ban (többek között) a várható csapadék halmazállapot típus meghatározása érdekében az OMSZ egy új grafikus produktumot fejlesztett ki, amely naponta négyszer frissülve, öt napra előre, háromórás bontásban mutatja az egyes csapadéktípusok (eső, havaseső, ónos eső, hó, tapadó hó, hódara) valószínűségét.

Az OMSZ 1995 óta a középtávú (2-10 napos) előrejelzéseit döntően az ECMWF modell-előrejelzésekre alapozottan készíti. Magyarország társult tagságából eredően széleskörűen használja az ECMWF adatarchívumot, valamint az ECMWF-ben kifejlesztett számítógépes szoftvereket. A Szolgálat ECMWF modellekre alapozva jelentős fejlesztői tevékenységet folytat. Intenzíven részt vesz az ECMWF továbbképzési programjában, valamint 2004-től az ECMWF-ben folyó kutató és fejlesztő munkába is több munkatársa bekapcsolódott. Az OMSZ honlapján megjelenő középtávú előrejelzési információk döntően az ECMWF valószínűségi modell-előrejelzéseire épülve készülnek.


Kapcsolódó oldalak: