2022. július 1. péntek
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2017. október 16. 16:00

Hurrikán Európa partjainál

Az Ophelia nevű vihar, amely Afrika, majd Portugália partjai közelében vonult el északi irányba, ma délelőtt elérte Írország partjait. A számításoknak megfelelően a a korábban 3-as erősségű hurrikán sokat veszített erejéből, így "hivatalosan" már nem tekinthető hurrikánnak. 

A gyengülés elsődleges oka az, hogy az északabbi területek hidegebb tengervize már nem ad elegendő energiát ahhoz, hogy a légörvény hurrikán erősségű maradjon. A nyugati szelek övének időjárási körülményei viszont kedveznek az ex-hurrikán átalakulásához mérsékelt övi ciklonná.

A hajnalban még 965 hPa nyomással rendelkező ciklon mag (1. ábra) az átalakulásnak köszönhetően 960 hPa-ra csökkent (2. ábra), és a légörvény kiszélesedett. Az Ír partokhoz közeledve végleg eltűnt a zárt felhőörvény (3. ábra). Az Ír Meteorológiai Szolgálat mérései szerint 11 órakor (9 UTC) 130 km/h (35 m/s) erőségű széllökéseket mértek (4. ábra).

A viharból 14 órakor (12 UTC) Írország déli részén a Cork melletti Roches Point mérőállomáson 155 km/h (42 m/s) széllökést mértek (5. ábra). Írországban ebben az időben jellemzően 100-120 km/h közötti legerősebb széllökések voltak. Feltehetően az ex-hurrikán ennél jóval erősebb szelet már nem fog produkálni és a ciklon tovább gyengülve folytatja útját északnyugati irányba.


1. ábra: Az ECMWF által számított légnyomásmező, az EUMETSAT infra műholdkép és
a felszíni mérések 2017. október 16. 2 órakor (0 UTC)


2. ábra: Az ECMWF által számított légnyomásmező, az EUMETSAT infra műholdkép és
a felszíni mérések október 16. 5 órakor (3 UTC)


3. ábra: Az ECMWF által számított légnyomásmező, az EUMETSAT infra műholdkép és
a felszíni mérések október 16. 8 órakor (6 UTC)


4. ábra: Az ECMWF által számított légnyomásmező, az EUMETSAT infra műholdkép és
a felszíni mérések október 16. 11 órakor (9 UTC)


5. ábra: Az ECMWF által számított légnyomásmező, az EUMETSAT infra műholdkép és
a felszíni mérések október 16. 14 órakor (12 UTC)

Meteorológiai hírek