2024. április 20. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. január 31. 09:00

Az Európai Középtávú Előrejelző Központ tovább erősíti kapcsolatát a tagországaival

Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) meteorológusoknak szóló képzési programja az ECMWF és a tagországok közötti tudományos együttműködés fontos példája. 2017 folyamán öt európai meteorológiai szolgálat szakembere – közöttük Szépszó Gabriella, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa – kezdte meg munkáját az ECMWF-ben a program keretében.

Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) diplomás meteorológusoknak szóló képzési programja (Graduate Training Programme) az ECMWF és a tagországok, illetve társult tagországok közötti tudományos együttműködés egyik fontos példája. Ennek keretében az ECMWF magasszintű továbbképzést biztosít a számszerű időjárás-előrejelzés több témájában a tagországok és a társult tagországok meteorológiai szolgálatainál dolgozó szakemberek számára. 2017 folyamán öt szakember érkezett az ECMWF-be a horvát, az ír, a magyar, a norvég és a szerb meteorológiai szolgálattól, hogy részt vegyen az egy- illetve kétéves programban.

Szépszó Gabriella, az OMSZ munkatársa, az OpenIFS modell fejlesztéseibe kapcsolódott be. Az OpenIFS az ECMWF operatív időjárás-előrejelzésben alkalmazott modelljének, az Integrated Forecasting System-nek (IFS) az oktatásban és kutatásban használható modellváltozata. Az OpenIFS a kezdeti feltételek előállítására szolgáló adatasszimilációtól eltekintve tartalmazza az operatív modell minden elemét, ugyanakkor annál lényegesen egyszerűbben futtatható. A modellt számos egyetemen és meteorológiai szolgálatnál alkalmazzák a képzésben, illetve tudományos vizsgálatokban. (Az OMSZ-nál is használjuk a számszerű modellezés gyakorlati oktatásában az Eötvös Loránd Tudományegyetem meteorológus és alkalmazott matematikus hallgatói számára.)

Gabriella az elmúlt fél évben egy felhasználói referencia-programcsomag összeállításán dolgozott. Ennek keretében kiválasztottak két nagy kárt okozó európai időjárási eseményt az elmúlt évekből, és különböző esettanulmányokat hajtottak végre arra vonatkozóan, hogy a térbeli felbontás vagy a kezdeti feltétel megválasztása milyen hatással van az előrejelzés minőségére. A modellkísérletek elkészítéséhez szükséges kiindulási adatokat és beállításokat, az eredményeket megjelenítő programokat és ábrákat egy részletes dokumentációval együtt elérhetővé teszik az OpenIFS honlapján, hogy a felhasználók ellenőrizni tudják saját modelltelepítésük helyességét, azáltal hogy eredményeiket összehasonlítják a referencia-csomag eredményeivel.

A munka végeztével Gabriella a következő hónapokban az OpenIFS modell idealizált konfigurációival fog foglalkozni. Az idealizált konfigurációk olyan modell-beállítások, melyek a modell egyszerűsített változatán alapulnak, s rendkívül hasznosak alapvető dinamikai és fizikai kérdések vizsgálatában, új fejlesztések tesztelésében. Ilyen konfiguráció például a kis Föld (small planet) beállítás, mely a Föld átmérőjének nagyarányú csökkentésével lehetőséget ad a nagy térbeli felbontást igénylő nem-hidrosztatikus modellváltozat költséghatékony tesztelésére; vagy a vízzel borított Föld (aquaplanet) konfiguráció, mely a domborzat elhagyásával jól használható többek között a konvekció vizsgálatára.


További információ: