2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2018. február 12. 17:12

Heves árhullámokat okozó nagycsapadékos időjárási helyzetek előrejelzésének javítása

Az operatív gyakorlatban eredményesen alkalmazható – OMSZ-ban kidolgozott – új módszerről angol nyelvű tanulmány jelent meg a negyedévente megjelenő ECMWF Newsletter 2017 nyári számában.

letöltés [pdf: 1162 KB]

A nagy bizonytalanságú időjárási helyzetek előrejelzésében kitüntetett szerepet kapnak a valószínűségi előrejelzések. A munka során az operatív előrejelzési munkát segítő új ensemble kalibrációs módszer került kifejlesztésre. 2008 és 2013 közötti 120 extrém nagy csapadékos időjárási helyzetben dunai és tiszai vízgyűjtőkön vizsgáltuk az ensemble kalibrációs módszer hatékonyságát. Ugyan a módszernek vannak korlátai az extrém időjárási helyzetekben, de a 2013-as extrém dunai árvíz példája is alátámasztja az eredményes használhatóságot. A munkáról az ECMWF Newsletter (152 Nr. 2017 Summer) számában cikk jelent meg: Mátrai A, and Ihász I., 2017: Calibrating forecasts of heavy precipitation in river catchments.

Az ECMWF Newsletter általános célja az ECMWF modellelőrejelzésekhez kapcsolódó fejlesztések minél szélesebb szakmai körbeli megismertetése, így várhatóan a módszer más európai meteorológiai szolgálatok gyakorlatában is bevezetésre kerül.