2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2019. augusztus 24. 17:00

A tátrai villámcsapás kapcsán

Augusztus 22-én a Magas-Tátrában öten életüket vesztették, több, mint százötvenen megsérültek, amikor egy zivatarrendszer érte el a hegységet, és több alkalommal is lecsapó villámok alakultak ki. A kérdéses napon a térségben egy feloszlóban lévő frontzóna miatt nedves és labilis volt a levegő, az időjárás-előrejelző modellek alapján is várható volt csapadék a térségben délután 14 és 17 óra között. A zivatarrendszer viszonylag lassan mozgott, így a sűrű dörgéseket már viszonylag korán hallani lehetett – ennek ellenére sokan tartózkodtak a hegyen, főleg a Zakopane felett magasodó Giewont csúcs közelében. Az 1895 m magas hegyen rendszeresen tömött sorokban állnak a túrázók, így a „lemenekülés” még akkor is nehezen kivitelezhető, ha időben elindul a tömeg.

Egy Szlovákiában dolgozó munkatársunk tájékoztatása alapján a kérdéses időpontban egy igen erős, 150 kA erősségű pozitív villámkisülés következett be. A csúcson egy hatalmas fém kereszt található, de az oda vezető út mentén is vannak fém korlátok – a magas sérült számot talán éppen az okozta, hogy sokan ezekbe kapaszkodtak.

 

Mielőtt a hegyekbe indulunk – főleg, ha az kitett, sziklás –, mindig tájékozódjunk a várható veszélyekről, de mivel az előrejelzések sem mindig tökéletesek, higgyünk a szemünknek, fülünknek, és ha közeleg a zivatar, forduljunk vissza időben, és másokat se hagyjunk, hogy rossz döntéseket hozzanak!


A balesetekért felelős zivatarrendszer (pirossal jelölve) látható tartományú műholdképen


A Szlovák Hidro-meteorológiai Szolgálat radarképe;
villám ikon jelöli a baleset helyszínét, nyíl a zivatarok vonulási irányát


Sorbanállás a Giewont csúcs alatt