2024. április 23. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. február 5. 20:20

Erősödik az Északi-sarki és az Észak-Atlanti Oszcilláció februárban

A Severe Weather Europe cikke szerint rendkívül magas lesz februárban az Északi-sarki Oszcilláció (AO) és az Észak-Atlanti Oszcilláció (NAO). A legfrissebb európai anomália előrejelzést tekintve, elmondható, hogy a következő két hét során az átlagosnál melegebb időre van kilátás.

Az Északi-sarki oszcilláció (AO) az Északi-Sark légnyomásviszonyait vizsgálja, melynek számszerűsítésére egy indexet használnak a szakemberek. Magas AO index erősebb futóáramlást jelez, amely által a hideg sarkvidéki levegő fogságba kerül. E logika mentén pedig a magasabb nyomás azt jelenti, hogy gyengébb a futóáramlás és így könnyebb útja van a sarkvidéki hideg levegőnek dél (például Európa) felé áramlani.

 

A NAO index pedig – az AO-hoz hasonlóan – szintén a légnyomással van összefüggésben, viszont az Észak-Atlanti oszcilláció esetében légnyomáskülönbséget vizsgálnak. Pozitív NAO erősebb a futóáramlást jelent, ami által az enyhébb Atlanti eredetű légtömeg nyomul Európába, míg a hideg sarkvidéki eredetű légtömeg távolabb marad a kontinenstől. Ebből következik, hogy a negatív NAO a télies fordulatoknak kedvez. Tehát, minél pozitívabb az AO, NAO, annál enyhébb levegő éri el Európát, minél negatívabb az AO, NAO, annál téliesebb az időjárás.

 

A legfrissebb előrejelzések mindkét index erősödését jelzik februárban, ami azt jelenti, hogy nem várható komolyabb havazás térségünkben. Persze a lokálisabb, hózápor jellegű csapadék ettől még előfordulhat.