2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. október 14. 11:41

Egy hét alatt több havi csapadék

Az elmúlt hét napon az ország döntő részén 40-90 mm közötti csapadékmennyiség hullott le, de az Északi-középhegység térségében és néhol az Alföld északi felén 90-110 mm a jellemző. A Mátra és a Bükk csúcsain még ennél is több esett. Ez a mennyiség – októberi mércével mérve – két-három havi mennyiségnek felel meg.

Az Országos Vízjelző Szolgálat szerint a folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki. Az elmúlt 48 órában hazánk területén, illetve a vízgyűjtő területeken sokfelé hullott jelentős mennyiségű eső és a csapadékos időjárás – bár csökkenő intenzitással - a következő 1-2 napban is folytatódni majd. A legtöbb esőt a Sajó-Hernád vízgyűjtője kapja.

Árhullámok alakultak ki a térség folyóin, a Sajón már III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Hernádon és a Tarnán pedig I. fokú a készültség, de további vízszintemelkedés várható.

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt nagyobb folyóinkon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő hat napban nem kell számítani.