2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. november 5. 11:04

Helyenként gyenge fagyok

A következő napokban rendszeressé fog válni az éjszakai fagyok kérdésköre. Egyelőre gyenge fagyok fordulhatnak elő, a területi eloszlásuk viszont nem a legegyszerűbben előrejelezhető feladat, ugyanis a helyi hatások nagy szerepet játszhatnak a kialakulásukban.

Péntek reggelre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegységben (főleg Borsodban) jelenthetnek meg gyenge fagyok. A Kisalföld tágabb környezetében, valamint az Őrség és a Nyírség egyes részein is megvan az esély fagyokra, ezeken a tájakon a szél időszakos leállása kulcsfontosságú tényező lehet. A középső országrészben pedig a rétegfelhőzet megmaradása/kialakulása akadályozhatja meg, hogy 0 fok alá hűljön a levegő; errefelé éles határ alakulhat ki a hőmérsékleti mezőben, a hidegre érzékeny területeken érdemes készülni a fagyosabb forgatókönyvre is.

Az idei őszi szezon eddig viszonylag enyhének mondható, alig volt néhány nap, amikor fagyott kisebb körzetekben, pedig ilyentájt az átlagos minimum-hőmérséklet már csak +2, +3 fok körül mozog. Az eddigi szezonrekord november első napjához kötődik, akkor Nyírlugoson -2,4 fok volt. A következő napokban ez az érték jó eséllyel megdőlhet.