2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. november 21. 20:20

Föld körüli pályára állt a Sentinel-6 óceánfigyelő műhold

2020. november 21-én délután fellötték a Copernicus program Sentinel-6A Michael Freilich óceán megfigyelő műholdját. A mintegy 1300 kilométeres magasságban keringő műhold fő feladata az óceánok felszínének megfigyelése beleértve a tengerfelszín magasságának meghatározását. A hullámzás erősségéből és irányából a tengerfelszín feletti szélről is kaphatunk információt. A fedélzetén található további eszközök azt fogják mérni, hogyan haladnak át a légkörön a rádiójelek, valamint az atmoszféra hőmérsékletéről és páratartalmáról szolgáltatnak információt. A rádió okkultációs mérésekből származtatható, vízgőzre vonatkozó információk elengedhetetlenek az éghajlat megfigyelésében, valamint az időjárás előrejelzéséhez.

Az amerikai-európai együttműködésben készült eszközt a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról indították útnak a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon-9-es rakétájának segítségével.

Ikertestvérét, a Sentinel-6B-t 2025-ben állítják majd Föld körüli pályára, hogy biztosítsák a tengerszint változásának 1992 óta folytonos dokumentációját

A műhold az EU, ESA, EUMETSAT, NASA és a NOAA együttműködésének keretében jött létre, melyet a CNES (Francia Űrügynökség) is támogat.


Kapcsolódó oldalak:


Sentinel-6A óceán megfigyelő műhold