2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. december 3. 20:20

Garantáltan hómentes ablakpárkányok és tetők várják a Mikulást

Délkeleti áramlással a hétvégén kifejezetten enyhe levegő áramlik hazánk fölé, szinte országszerte 10 fok körül vagy a fölött alakulnak majd a csúcshőmérsékletek, de a délkeleti megyékben 15 fok körüli értékek is előfordulhatnak. És nem csak meleg, hanem száraz is lesz az érkező levegő, így általában többórás napsütésre számíthatunk a gyengén felhős ég mellett, csapadékra pedig vasárnap estig kicsi az esély. A délkeleti szelet elsősorban vasárnap nagy területen kísérhetik erős széllökések. Főként az északkeleti megyékben hajnalonként ködfoltok képződhetnek, de ezek napközben feloszlanak.

Az érvényes hőmérsékleti rekordok nincsenek veszélyben, ugyanis december 5-én 18,5 fok (Balatonfenyves 1960), míg Miklós-napon 19,1 fok (Máza 2006) az eddig mért hazai csúcs.

A 150 éves születésnapját ünneplő Országos Meteorológiai Szolgálat Mikulása nem csak szaloncukrot osztogat, hanem a Meteora mobil alkalmazást is jó szívvel ajánlja mindenkinek, aki hiteles meteorológiai információra vágyik, illetve aki – a MET-ÉSZ rendszer segítségével – meg szeretné osztani időjárással kapcsolatos észleléseit, fotóit másokkal. A Meteora az OMSZ mobileszközökre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető alkalmazása, amely egy mobileszközökön futtatható óra, ami egyben meteorológiai információt is szolgáltat.




Az Országos Meteorológiai Szolgálat Mikulása nem csak szaloncukrot osztogat...