2024. április 26. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2020. július 1. 15:15

Jelentős javulás a sztratoszféra előrejelzésben az új ECMWF modellverzióban

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, ECMWF) 2020. június 30-án operatív alkalmazásba kerülő új modell verziója jelentősen javítja a sztratoszféra légköri állapotának analízisét és előrejelzését.

Az új modellverzió számos változást tartalmaz az IFS modell adatasszimilációs rendszerében. A hagyományos ún. 4 dimenziós variációs adatasszimiláció során nem veszik figyelembe a rövid távú előrejelzésben fokozatosan növekvő szisztematikus hibát. Az új módszer ennek kiküszöbölésével, valamint egy pontosabb vertikális interpolációs séma alkalmazásával a sztratoszférában a hőmérséklet szisztematikus hibáját mintegy 50 százalékkal csökkenti. A fejlesztés hatása kettős. Egyrészt az adatasszimiláció során a műholdas információk pontosabban használhatók. Másrészt a sztratoszféra és a troposzféra közötti kölcsönhatás révén a hirtelen sztratoszférikus melegedés pontosabb előrejelzésével pontosabbá válik a téli hidegbetörések leírása Európa, s így hazánk térségében is. (Régóta ismert tény, hogy téli hidegbetöréseket a sztratoszférában intenzív melegedés előzi meg.)

A modell fejlesztés mind a 9 km-es horizontális felbontású HRES nagyfelbontású modell, mind a 18 km-es horizontális felbontású ENS ensemble modell előrejelzésében lényegesen pontosabbá válik a sztratoszféra előrejelzése, de néhány felszín közeli meteorológiai paraméter, így a 2 méteres szint hőmérséklet és nedvesség előrejelzése is 0,5-2 százalékkal javul a trópuson kívüli térségekben. Emellett a fejlesztések eredményeként a trópusi ciklonokban a maximális szélerősség előrejelzése is érdemben javul.


Forrás:
www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/ifs-upgrade-greatly-improves-forecasts-stratosphere

Kapcsolódó oldalak: