2024. április 18. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. február 24. 13:13

Megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC)

Meteorológus szakemberek részvételével létrejött a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (Intergovernmental Panel on Climate Change; IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma. A Tudományos Testületet azzal a céllal hoztak létre, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásait tudományos értékelő jelentésekben összegezze. Tevékenységének alapja az elkötelezettség, a közösségi részvétel és együttműködés, a tudományosan megalapozott független és elfogulatlan álláspont, a szakmai szempontok sokféleségének tisztelete.

A HuPCC tudományos értékelésének célja a kormányzati szféra (állami, megyei és települési), valamint egyéb szereplők (példul üzleti szféra, intézmények, civil szféra) döntéshozóinak tájékoztatása az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos eredményekről, mind az előrejelzések, hatások, alkalmazkodás, mind a mérséklés terén.

A HuPCC a munkáját és fő tevékenységeit az IPCC nemzetközi szervezet tevékenységével összhangban végzi, melyek a következők:

  • az IPCC jelentéseinek mintájára készült Nemzeti Értékelő Jelentések rendszeres elkészítése;
  • az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos és aktuális altémákban Különjelentések készítése;
  • az éghajlatváltozással kapcsolatos magyar tudományos élet és kutatói közösség összefogásaŁ;
  • a Magyarországon éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és tudományos eredmények feltérképezése.

A HuPCC Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia című nyitóeseményére 2021. április 12-15. között kerül sor. A konferencia célja többek között, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat, fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.

Az éghajlatváltozással foglalkozó tapasztalt és pályakezdő kutatók, doktoranduszok jelentkezését várja a Tudományos Testület március 7-ig. Bővebb információ: hupcc.hu/konferencia


Kapcsolódó oldalak: