2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. április 26. 11:30

35 éve történt az atomenergia felhasználásának történetében az egyik legsúlyosabb katasztrófa

A csernobili atomerőmű-baleset harmincöt évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben, ahol a 4-es reaktorblokknál gőzrobbanás következett be. A csernobili atomerőmű-baleset rámutatott arra, hogy milyen jelentősége van a légköri folyamatoknak az ipari katasztrófa hatásainak nagy területekre történő kiterjedésére. A katasztrófa idején az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az akkori lehetőségek szerint készültek előrejelzések a szennyező anyagok terjedésére vonatkozóan, illetve működött a légkörből származó rádióaktivitás mérésére szolgáló hálózat is.

letöltés [pdf: 2344 KB]

A balesetet után 30 évvel a korszerű meteorológiai módszerek és modellek segítségével az OMSZ munkatársai (Nagy Attila és Horváth Ákos) újraszámolták – különös tekintettel hazánk térségére – a kibocsájtott radioaktív anyagok útvonalát és a Fizikai Szemle folyóirat 2016. szeptemeberi számában közérthetően publikálták az eredményeket.

Az újraszámításnál alkalmazott időjárási modellek alkalmasak arra, hogy a zivatarok által kimosott szennyezőanyag mennyiségét is megbecsüljék. Ez különösen azért fontos, mert 1986 április utolsó és május első napjaiban éppen a záporok és zivatarok alakították a térség időjárását, teljes vertikumában átmosva a radioaktív anyagokat is tartalmazó légkört.

A teljes cikk letölthető: fizikaiszemle.hu/archivum/fsz1609/FizSzem-201609_02Nagy-Horvath.pdf