2024. március 19. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. május 7. 20:21

Extrém szélsebességű viharokat hoz a klímaváltozás Magyarországon

Fokozódó szélviharokat, és ezzel együtt növekvő viharkárokat hozhat a klímaváltozás Magyarországon. Miközben a globális felmelegedés miatt az átlagos szélsebesség csökkenése a Föld mindkét féltekéjén megfigyelhető, ezzel párhuzamosan nő a szélsőséges szeles események valószínűsége. A klímamodell-szimulációk és a mérési adatok alapján térségünkben a ciklontevékenységhez köthető viharok száma együtt emelkedik az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedésével. Az átlagos szélsebesség csökkenése azonban nem befolyásolja az ország szélenergia potenciálját.

A másfélfok.hu csapatának legújabb cikke rávilágít arra, hogy a gyengülő szél ellenére erősebb szélviharok lesznek. A Kárpát-régió hegyvidéki területeinek az átlagos szélsebességre vonatkozó trendvizsgálatai minden hónapban csökkenést mutatnak, mely összhangban van a közepes szélességek megfigyeléseivel. Bár a modellek alapján a csökkenés a század végére is jellemző marad, ugyanakkor a viharok intenzitásnövekedése is várható.

A szélviszonyok változásával fogalkozó cikk szerzője Péliné Németh Csilla meteorológus, a földtudományok doktora (PhD). A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Meteorológiai Támogató Osztályának meteorológus főtisztje, osztályvezető-helyettes.



A masfelfok.hu az Európai Klíma Alapítvány támogatásával,
a The Explorer Society Alapítvány felügyelete alatt működik