2021. december 6. hétfő
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2021. augusztus 26. 13:28

Befejeződött a hármashegyi radar telepítése

Befejeződött a hármashegyi időjárási radar mechanikus és elektromos összeszerelése. Az Országos Jégkármérséklő Rendszer (OJR) meteorológiai kiszolgálásához szükséges radar a következő egy hónap során már tesztüzemben fog működni és megkezdődik a hármashegyi radar integrálása a jelenlegi, négy mérőpontból álló hálózatba. A tervek szerint októberben már a kompozit képeken is megjelenítésre kerül az ötödik radarból nyert információ.

A radar olyan mikrohullámú tartományban működő adó-vevő-antenna és megjelenítő berendezésből álló rádiótechnikai rendszer, amely képes nagy teljesítményű rádió (elektromágneses) hullámok koncentrált kisugárzására, majd azt követően a környezetből érkező visszaverődések detektálásával a visszaverődést okozó tárgyak helyzetének és visszaverődési tulajdonságainak meghatározására.

Az időjárási radar másodpercenként néhány száz alkalommal néhány száz méter hosszú keskeny körülbelül egy fokos nyílás szélességű nagyfrekvenciás több GHz-es impulzusokat bocsát ki fénysebességgel a térbe a folyamatosan mozgó antennájával. A nyaláb útjába kerülő csapadékelemek, tárgyak egyrészt elnyelik, másrészt minden irányba, de nem egyenletes eloszlással szétszórják a sugárzást. A radarantenna irányába szórt (visszavert) sugárzást a radar képes detektálni. Két impulzus kibocsátása közötti időben a radar vevőként működik, azaz fogadja az előző impulzus visszavert részét.

Miután a radar másodpercenként néhány száz impulzust bocsát ki, a folyamatos antennamozgatás mellett alkalmas adott távolsághatáron belül a csapadék idő- és térbeli eloszlásáról folyamatos információt szolgáltatni.


Kapcsolódó oldalak:


Meteorológiai hírek