2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. október 12. 08:00

Pontosabbá vált a nedvesség előrejelzés az ECMWF modellben

A korábbi tervekkel összhangban, 2021. október 12-én a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) futtatott modellben a légköri nedvesség változását meghatározó fizikai folyamatok pontosabb figyelembevételével az intenzív csapadékképződéssel járó konvektív rendszerek mellett a látástávolság, a széllökés és a légköri turbulencia előrejelzése is javul.

Az ECMWF 2021-2030 időszakra vonatkozó Stratégiai Tervében az ensemble modell horizontális felbontásának a jelenlegi 18 km-ről 5 km-re növelése az egyik kiemelt cél. A finomabb térbeli felbontáshoz szükségszerűen a modellbeli fizikai folyamatok pontos leírása is tartozik. Mintegy ötéves fejlesztőmunka eredményeként az operatív modellben javul a légköri nedvességhez kapcsolódó legtöbb paraméter előrejelezhetősége. Emellett a légköri turbulencia jellemzőinek pontosabb figyelembevételével a repülésmeteororológia számára kiemelt jelentőségű ún. clear-air turbulence (CAT) új paraméterként a modell által előrejelzett meteorológiai változók közé került.

Az OMSZ rövid és középtávú előrejelzéseinek készítése során kiemelt szerepe van az ECMWF determinisztikus és ensemble előrejelzéseinek, így a jelen fejlesztés az OMSZ honlapon megjelenő információkra is pozitív hatású.


Kapcsolódó oldalak:


A légköri nedvességhez kapcsolódó fizikai folyamatok modellbeli legfontosabb jellemzői
(forrás: ECMWF, 2021)


Az új modell fizika alkalmazásával a felhőzet finomabb struktúrájú jobban visszaadódik
(bal oldalon a régi, jobb oldalon az új modell verzióval készített előrejelzés) (forrás: ECMWF, 2021)