2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. november 15. 20:21

November 15-én megszűnik az adattovábbítás a Metop-A műholdról

A 2021. november 15-én megszűnt az adatszolgáltatás az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites - Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) Metop-A műholdjáról, melyet 2006 október 19-én lőttek fel első európai kvázipoláris pályán keringő meteorológai műholdként.

Megkezdődik a műhold letérítése a pályáról, annak érdekében, hogy majd 25 év múlva a gravitáció segítségével a földi légkörbe visszajutva elégjen. Az űrszemét kezelésére vonatkozó nemzetközi egyezmény ugyan erre a műholdra még nem vonatkozna, de az EUMETSAT fontosnak tartja az űr tisztántartását és önként vállalta a hold megsemmisítését. A pályaelhagyáshoz és a magasság csökkentésének első fázisához (817 km-ről 580 km-re) a tartalékolt üzemanyagát használja föl a műhold.

A Metop-A –hoz hasonló Metop-B és C műholdak még több évig szolgálatban maradnak. A tervek szerint 2024-től lövik fel a második generációs Metop (EPS) holdakat újabb fejlesztésű, pontosabb műszerekkel, melyek nagy előrelépést jelentenek majd többek között a légköri paraméterek szondázásában, a csapadékbecslésben, a jégfelhők detektálásában és a légkör kémiai összetevőinek mérésében is.


Kapcsolódó oldalak: