2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2022. november 7. 11:17

A nyolc legmelegebb év zárul 2022-ben

Sarm-El-Sejk, Egyiptom, 2022. november 6. (WMO) – Az elmúlt nyolc év a legmelegebb nyolc évnek ígérkezik a világon az üvegházhatású gázok egyre növekvő koncentrációja és a felhalmozódott hő miatt. A szélsőséges hőhullámok, aszályok és pusztító áradások milliókat sújtottak és milliárdokba kerültek idén a Meteorológiai Világszervezet: A globális éghajlat 2022-es állapota című előzetes jelentése szerint.

Bizonyíték az éghajlatváltozás hatásainak fokozódására: A tengerszint emelkedése gyorsul, az európai gleccserek olvadása rekordokat döntöget, szélsőséges időjárási jelenségek pusztítanak.


A globális átlaghőmérséklet 2022-ben a jelenlegi becslések szerint körülbelül 1,15 [1,02–1,28] Celsius fokkal haladja meg az 1850–1900-as iparosodás előtti átlagot. A ritka, három szezonon keresztül fennálló, La Niña esemény (ENSO hideg fázisa, a Csendes-óceán keleti medencéjének trópusi területein a szokásosnál hidegebb a tengervíz) miatt 2022 valószínűleg "csak" az ötödik vagy hatodik legmelegebb év lesz. Ez azonban nem fordítja meg a hosszú távú tendenciát. Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy újabb rekordmeleg év. A felmelegedés ugyanis folytatódik. A 2013–2022 közötti időszak 10 éves átlaga a becslések szerint 1,14 [1,02–1,27] Celsius fokkal haladja meg az 1850–1900-as iparosodás előtti időszak átlagát. A korábbi, 2011 és 2020 közötti időszakra ez 1,09 °C volt az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hatodik értékelő jelentése szerint.

 1. ábra
1. ábra
A globális átlagos felszínhőmérséklet eltérése az iparosodás előtti időszak (1850–1900) átlagától

2. ábra
2. ábra
A felszínhőmérséklet anomáliája 2022-ben az 1981-2021-es átlaghoz viszonyítva


Az éghajlatváltozás árulkodó jelei és hatásai egyre drámaibbak. A tengerszint emelkedésének üteme 1993 óta megkétszereződött. Közel 10 mm-es az emelkedés 2020 januárja óta, idén rekordot döntött. Csak az elmúlt két és fél év a teljes tengerszint-emelkedés 10 százalékát teszi ki azóta, hogy a műholdas mérések közel 30 évvel ezelőtt megkezdődtek.

 3. ábra

3. ábra
A globális átlagos tengerszint alakulása 1993-tól műholdas mérések alapján

2022 kivételesen súlyos jégvesztéssel járt az Alpok gleccserein, ami egy rekordot döntő olvadás kezdetére utaló jel. A grönlandi jégtakaró 26 egymást követő évben veszített tömegéből, és szeptemberben először esett eső (és nem hó) Grönlandon.

A WMO az ENSZ Sharm-El-Sheikhben, a COP27 éghajlatváltozási konferencia előestéjén közzétette a globális éghajlat állapotáról szóló előzetes jelentést. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a COP27-en egy cselekvési tervet fog bemutatni, amelynek célja, hogy a következő öt évben megvalósuljon a "Korai figyelmeztetés mindenkinek" program. Jelenleg a világ országainak fele nem rendelkezik ilyenekkel. Guterres úr a WMO-t kérte fel a kezdeményezés élére.

A WMO évente elkészíti a globális éghajlati állapotról szóló jelentését. A jelentés hiteles tájékoztatást ad az éghajlat jelenlegi állapotáról a legfontosabb éghajlati mutatókról és a szélsőséges eseményekről és azok hatásairól. A 2022-es előzetes jelentésben használt hőmérsékleti adatok szeptember végéig tartanak. A végleges változatot jövő áprilisban adják ki.


Fő üzenetek

A fő üvegházhatású gázok – szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid – koncentrációja 2021-ben ismét rekordszintet ért el. A metánkoncentráció éves növekedése a valaha mért legmagasabb volt. A megfigyelőállomások adatai szerint a légköri koncentrációk 2022-ben tovább emelkedtek.

Hőmérséklet: A globális átlaghőmérséklet 2022-ben a becslések szerint körülbelül 1,15 [1,02–1,28] Celsius fokkal haladja meg az 1850–1900-as átlagot. 2015 és 2022 közötti nyolc év valószínűleg a nyolc legmelegebb év lesz a feljegyzések szerint. A La Niña-állapot 2020 vége óta fennáll, és várhatóan 2022 végéig folytatódni fog. A La Niña jelenség viszonylag alacsonyan tartotta a globális hőmérsékletet az elmúlt két évben – bár magasabban, mint a legutóbbi, 2011-es jelentős La Niña idején.

Gleccserek és jégtakaró: Az európai Alpokban 2022-ben megdőltek a gleccserek olvadási rekordjai. Átlagosan 3 és 4 méter között veszítettek a vastagságukból, ez lényegesen több, mint az előző, 2003-as rekordolvadással járó évben. Svájcban a gleccserjég térfogatának 6%-a veszett el 2021 és 2022 között az előzetes mérések szerint. A történeti sorban először fordult elő, hogy a nyári szezonban még a legmagasabban fekvő mérési helyeken is elolvadt a hó, így nem történt friss jég felhalmozódás. 2001 és 2022 között a svájci gleccserjég térfogata 77 km3-ről 49 km3-re csökkent, ami több mint egyharmados csökkenést jelent. A tél végi vékony hótakaró és a többször is megjelenő szaharai por, majd a május és szeptember eleje közötti hosszan tartó és intenzív hőhullámok okozták a példátlan olvadást.

A globális átlagos tengerszint a becslések szerint évente 3,4 ± 0,3 mm-rel emelkedett 30 év alatt az 1993–2022 időszakban végzett műholdas magasságmérések szerint. Az 1993–2002 közötti emelkedés dupláját mérték 2013–2022 között. A tengerszint 2021 januárja és 2022 augusztusa között mintegy 5 mm-rel emelkedett. A gyorsulás a növekvő jégolvadásnak köszönhető.

Óceáni hőtartalom: Az óceán tárolja az emberi üvegházgáz kibocsátásból származó többlethő mintegy 90%-át. Az óceán felső 2000 méteres rétege rekordmeleg 2021-ben (ez a legutolsó év, amelyről adatok állnak rendelkezésre). Az elmúlt két évtizedben különösen magas volt a melegedés mértéke. Várhatóan a jövőben is folytatódni fog a hőmérséklet emelkedése ebben a rétegben, ez a változás száz- vagy ezeréves időtávon visszafordíthatatlan. Összességében az óceánfelszín 55%-án legalább egy tengeri hőhullámot tapasztaltak 2022-ben. Ezzel szemben az óceánok felszínének csak 22%-án tapasztaltak hideghullámot. A tengeri hőhullámok a hideghullámokkal ellentétben egyre gyakoribbak. A sarkvidéki tengeri jég kiterjedése az év nagy részében a sokéves (1981–2010) átlag alatt volt. A szeptemberi jégkiterjedés 4,87 millió km2 volt, azaz 1,54 millió km2-rel elmaradt a sokéves átlagos kiterjedéstől. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 25-én 1,92 millió km2-re csökkent, ami a legalacsonyabb érték, és majdnem 1 millió km2-rel az átlag alatt van.

Szélsőséges időjárás: Kelet-Afrikában a csapadékmennyiség négy egymást követő esős évszakban is átlag alatti volt. Ez az elmúlt 40 év leghosszabb ilyen időszaka, és a jelek arra utalnak, hogy a mostani is száraz lehet. A tartós aszály és más, súlyosbító tényezők következtében a becslések szerint 18,4 és 19,3 millió közötti számú embernek kellett 2022 júniusa előtt válsághelyzetben, vagy annál súlyosabb fokú akut élelmezési problémával élnie. A humanitárius szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy egy újabb átlag alatti szezon valószínűsíthetően terméskiesést eredményezhet, és tovább csökkenti az élelmezésbiztonságot Kenyában, Szomáliában, és Etiópiában.

Júliusban és augusztusban rekordmennyiségű esőzés okozott kiterjedt áradásokat Pakisztánban. Ezek legalább 1700 halálos áldozatot követeltek és 33 millió embert érintettek, 7,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Az áradások a márciusi és áprilisi extrém hőhullámot követték Indiában és Pakisztánban.

Afrika déli részén két hónapon keresztül ciklonok sorozata pusztított az év első két hónapjában. Madagaszkárt sújtották a legsúlyosabban özönvízszerű esőzések és pusztító áradások.

Az Ian hurrikán jelentős károkat okozott és emberéleteket is követelt Kubában és Florida délnyugati részén szeptemberben.

Az északi félteke nagy részén rendkívül meleg és száraz volt 2022. Kínában a mérések kezdete óta a legkiterjedtebb és leghosszabb hőhullámot tapasztalták, és a második legszárazabb nyár volt a feljegyzések szerint. A Jangce folyón Wuhannál az augusztusban valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt a vízszint.

Európa nagy részén többször is extrém hőség tombolt. Az Egyesült Királyságban július 19-én új országos rekordot mértek, amikor a hőmérséklet először meghaladta a 40 Celsius fokot. A hőséget tartós és káros aszály és erdőtüzek kísérték. Az európai folyók, köztük a Rajna, a Loire és a Duna vízszintje kritikusan alacsonyra csökkent.

Forrás: public-old.wmo.int/en/media/press-release/eight-warmest-years-record-witness-upsurge-climate-change-impacts

 

 

Megfigyelt hazai éghajlati trendek: 

2022. hazai éghajlati szélsőségei: 

Klímadat: A KLIMADAT adatbázis lekérdező és megjelenítő alkalmazásában különböző éghajlati indikátorok múltbeli átlagos és jövőben várható értéke tekinthető meg Magyarországra és Budapestre többféle területi lehatárolásban térképes és grafikonos formában (klimadat.met.hu).