2020. július 14. kedd
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2019. június 5. 19:16

Zivatarok ütközése a Balatonnál

A 2019. június 5-i vihar a nagy csapadék mellett szokatlan meteorológiai jelenségeket is kiváltott: a Balaton térségében zivatarcellák “ütköztek” egymással, rendkívül intenzív csapadékot, helyenként felhőszakadásokat okozva.

2019. június 5-én keleti irányból egy zivatarlánc vonult végig az ország nagyrészén. A zivatarlánc előtt a Bakony és a Balaton térségében a déli óráktól ugyancsak erős zivatartevékenység vette kezdetét. A dunántúli zivatarok elsősorban az előző napokban a Bakony térségében lehullott csapadékból visszapárolgó vízgőzből merítették energiájukat, míg a keleti rendszer egy elhalóban lévő magassági hidegörvény nyomán alakult ki. Ahogy a keletről jövő zivatarlánc megközelítette a Balatont, a tó közelében kialakult zivatarok irányt változtattak és szembementek a keleti rendszerrel. A két zivataros rendszer találkozására Siófoktól délre került sor, ahol rendkívül intenzív csapadék hullott. A Siófoki Obszervatóriumban kb. két óra leforgása alatt 27.6 mm csapadék gyűlt össze, Siófoktól délre Ádánd községben fél óra alatt hullott le szintén 27 mm. Ott a felhőszakadással együtt egy kevés jeget is észleltek (borsó nagyságú jégszemek). A térségben a legtöbb csapadékot a somogy megyei Kisbárapáti községben regisztrálta az OMSZ egyik automata műszere (44.8 mm).

A szokatlan zivatarütközés hátterében az állt, hogy a Balatonnál lassan mozgó cellák délkeletről szívták magukhoz az alacsonyszintű levegőt, míg a keletről jövő zivatarrendszer maga előtt torlasztotta az ugyancsak meleg, nedves levegőt (1. ábra). A nyugati zivatarok a feltorlódó meleg, nedves levegő hatására nem is annyira az irányukat változtatták meg, hanem inkább kelet felé kezdtek fejlődni (2. ábra). Ez a retrográd mozgás vezetett a két rendszer “ütközéséhez”, amely az intenzív csapadékhullást okozta (3. ábra). Mivel a zivatarok felhőalapja – elsősorban a nagy nedvességnek köszönhetően – alacsony volt, így ezt a napot nem a rendkívül nagy szél jellemezte. Ennek ellenére a Balatonnál kialakultak viharos széllökések, a keleti medence közepén lévő automata meteorológiai állomás 19.9 m/s-os széllökést rögzített. A tónál a zivatarok miatt már a délelőtti óráktól másodfokú viharjelzés volt érvényben (4. ábra).

A folyamat lefolyását jól mutatja az OMSZ időben egypercre interpolált radarképeiből készített gyorsított film.


Összefoglalva elmondható, hogy bár intenzív, nagy csapadékot okozó zivatarok jellemezték ezt az időjárási helyzetet, a heves szélviharok szerencsére elmaradtak.


1. ábra: Az OMSZ radarképe és a MEANDER analízis rendszer szélmezeje 2019.06.05 12:15-kor (10:15 UTC).
Látható, hogy a keleti rendszer előtt torlódik a levegő,
míg a balatoni zivatarok magukhoz szívják a meleg, nedves levegőt.


2. ábra: Az OMSZ radarképe és a MEANDER analízis rendszer szélmezeje 2019.06.05 10:50 UTC-kor.
A Balatonnál kialakult zivatarok retrográd irányba, kelet felé kezdtek el mozogni,
szembe a közeledő keleti zivatarlánccal.


3. ábra: Az OMSZ radarképe és a MEANDER analízis rendszer szélmezeje 2019.06.05 11:20 UTC-kor.
A két rendszer ütközése Siófok térségében felhőszakadásokat okozott.


4. ábra: A Balatonnál a zivatarok miatt a délelőtti óráktól másodfokú viharjelzés volt érvényben.

Meteorológiai hírek