2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2013. április 9. 11:40

Az óceánok növekvő savasodása a korallzátonyok eltűnését jelentheti

A tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a kemény korallokból álló korallzátonyok egyes részei eltűnnek az óceánok savasodásának fokozódásával. Éppen ez történik Iwotorishima szigetén, Okinawa prefektúrában.

Az óceánok savasodása, illetve a pH értékük csökkenése várhatóan a jövőben az egész bolygón növekedni fog. Oka a szén-dioxid (CO2) kibocsátás növekedése, amely főként az emberi tevékenységnek tudható be. A korallzátonyok eltűnése katasztrofális változásokkal járhat az óceáni ökoszisztémában, ugyanis azok több ezer halfaj otthonát jelentik.

A Ryukyus és a Tokiói Egyetem kutatói megerősítették, hogy az Iwotorishima szigettől keletre, a sekély vízben, ahol a CO2-ot a tengerfenékre nyomják a savtartalom jelentősen nagyobb. Már 2011-ben felfedezték, hogy a kemény korallok néhány helyen eltűntek, ahol a CO2 koncentráció több mint kétszer olyan magas, mint a tenger többi részén. A kemény korallok helyét – amelyek mészkővázukkal építik a korallzátonyokat – a lágy korallok veszik át a tengerfenéken. A lágy koralloknak nincs mészkőváza, helyette kis mészkő kristályok alkotják, amelyek a zselés szövetükbe vannak beágyazódva.  

Azokon a helyeken, ahol a szén-dioxid koncentráció több mint háromszorosa a normálállapotnak, már a lágy korallok is eltűntek. Ezzel szemben ahol a normál szinten maradt a koncentráció, ott csak kemény korallok élnek. A kutatók ugyanezt az eredményt kapták víztartályokon végzett laboratóriumi kísérleteik során is. Az eredményeket a Nature Climate Change folyóirat közölte március 24-i számában.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint a század végére az óceánok savasodása kétszer akkora lehet, mint jelenleg. „A tengerek savasodásával hasonló jelenségre (a kemény korallok eltűnésére) kerülhet sor a Föld több részén is” – mondta Shihori Inoue, a Tokiói Egyetem munkatársa.


Forrás: WMO