2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. április 9. 15:22

Újabb fontos előrelépés a radar projekt végrehajtásában

Március végén sikeresen lezajlott a projekt keretében Szentes-Lapistó határában telepítendő új időjárási radar gyári átvétele. A projekt munkái a tervek szerint 2014 végére fejeződnek be, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló, „A magyarországi időjárási radarhálózat bővítése és csapadékmérési adatainak minőségi javítása” című projekt újabb mérföldkőhöz érkezett. Az USA Alabama államában működő Enterprise Electronics Corporation (EEC) gyárban befejeződött az európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányok alkalmazásával készült szimultán kettős polarizációs, Doppler időjárási radar gyártása, amely a dél-alföldi régió és a közvetlen országhatáron kívüli területek lefedettségének javítását szolgálja majd.

A radarberendezés szállítása előtt a gyártó EEC a szokásos tesztelés szabályai szerint gyári működési tesztelési eljárást végzett, amely azt hivatott bizonyítani, hogy a berendezés megfelel a szerződésben rögzített specifikációknak. Az 5 napos gyári tesztelésen kollégáink is részt vettek, akik megbizonyosodhattak a hardver és szoftver elemek problémamentes működéséről. A gyári átvétel a tesztelési igazolás aláírásával megtörtént. A radarberendezés csomagolása és Magyarországra történő szállítása folyamatban van. A tervek szerint a berendezés helyszíni telepítése a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó mellett megépült radartoronyban júniusban kezdődik el. Az új radar segítségével az eddiginél pontosabban lokalizálhatók és nyomon követhetők lesznek a térséget veszélyeztető szélsőséges időjárási jelenségek.

Kapcsolódó oldalak:

 
Képek a gyári tesztről:

1. ábra

  Érkezés az EEC-hez (2014. március 24.)

 2. ábra

Radarszekrény rendőrlámpával és 1067-es sorozatszámmal

3. ábra 4. ábra

 Radarszekrény vevő oldali rész (bal oldal) elölről és oldalról a budapesti radarral megegyező IQ2 szignál processzorral

 5. ábra

 A radarszekrény adó oldali (jobb oldal) részének lelke az 500 kW-os magnetron

 6. ábra

Az antenna

7. ábra

 A jelfeldolgozás egy része már közvetlenül az antennánál megtörténik

8. ábra
Az első két napot a hardver tesztelésével töltöttük

9. ábra
Majd következett a szoftver tesztelése

 10. ábra

Közös fénykép a gyári tesztünket koordináló két EEC-s dolgozóval

 11. ábra

Nagy az elégedettség a sikeres gyári teszt végén (2014. március 28.)