2022. szeptember 26. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2017. április 1. 17:21

Megdőlt a budapesti melegrekord (IV. 1.)

Ismét megdőlt a budapesti maximum-hőmérséklet rekordja. Április 1-én Újpesten 23,1 fokot mértek, ez 0,1 fokkal magasabb, mint az eddigi 23,0 fok, amelyet  2016-ban Budapest belterületen és Újpesten mértek.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.