2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. március 18. 09:53

Turopoli Béla, Huszár József és Sarkadiné Vedres Judit kollégánk kitüntetése

Nagy István agrárminiszter Életfa Emlékplakettet adományozott Turopoli Bélának, az OMSZ érdekében 40 éven keresztül végzett elkötelezett, hűséges munkája elismeréseképpen, 70. születésnapja alkalmából.
Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Huszár Józsefnek, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál 40 éven át a meteorológiai észlelés, megfigyelés terén végzett hűséges, lelkiismeretes munkájáért, nyugállományba vonulása alkalmából, valamint Sarkadiné Vedres Juditnak, az OMSZ belső ellenőreként több mint 17 éven át végzett lelkiismeretes és alapos munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából. Ezúton is gratulálunk és jó egészséget kívánunk kitüntetett kollégáinknak!
Kollégáinknak a kitüntetést  Nagy István agrárminiszter a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban március 14-én.

 

 

Turopoli Béla
1970. május 18-tól 2010. március 31-ig – nyugdíjazásáig – az Országos Meteorológiai Szolgálat kötelékében végezte feladatait. Az 1968-ban, a Sallai Imre általános gimnáziumban megszerzett érettségijén kívül moziüzemvezető és gépkezelő szakképzettséget szerzett. Ez utóbbi lehet a magyarázata annak, hogy előszeretettel dokumentálta az OMSZ jeles eseményeit, kiváló minőségű fotókat és filmfelvételeket készítve. Az intézmény életéről, a meteorológia szakmai berkeiből összeállított számos filmanyagot őrzött. 1970. május 18-tól az Országos Meteorológiai Szolgálat Mezőgazdasági Tájékoztatói Osztályán laboráns munkakörben kezdett dolgozni. Szervezeti változások után az Éghajlati és Agrometeorológiai Önálló Osztály, majd a Kereskedelmi és Szolgáltató Iroda ügykezelője lett. Az éghajlati adatbázis archiválásában, a klimatológiai tájékoztatásban vett részt. A későbbiekben a kiadványszerkesztésben, a rendezvényszervezésben, a marketing tevékenység megvalósításában vállalt nagy szerepet. 2006-ban Számítástechnikai szoftverüzemeltető OKJ-s szakképesítést szerzett. 2010 március 31-én ment nyugdíjba, s idén tölti be 70. életévét.


A meteorológiai megfigyelésben eltöltött majd 40 év után Huszár József 65 éves korában nyugdíjba vonul. Munkatársunk 1979. július 22-én helyezkedett el az Országos Meteorológiai Szolgálat Szentgotthárd kethelyi városrészében egy családi házban működő földfelszíni megfigyelőállomáson, meteorológiai észlelőként. A 80-as évek elején három ágazat (meteorológia, repülés és vízügy) együttműködésének köszönhetően létrejött az első hazai meteorológiai radarhálózat, amelynek legnyugatibb telephelye a Szentgotthárd melletti Farkasfa lett. 1982 februárjától a meteorológiai megfigyelés már az új, korszerű épületben folytatódott 2011 júniusáig, túlélve a hagyományos radar 2004-es leállítását. A 90-es évek közepétől az orosz radarok automatizálását követően Huszár József, érdeklődve az új technika, a számítógép nyújtotta új lehetőségek iránt, megtanulta a radar kezelését, ellátta az automata mérőrendszer felügyeletét az észlelések mellett. A 2011-ben végrehajtott feladat-racionalizálás következtében a farkasfai hagyományos megfigyelések megszűntek, Huszár József munkáját a rábagyarmati lakásából folytatta, ahol 1997-től klímaállomást üzemeltetett. 2016 januárjáig napi rendszerességgel ellátta a farkasfai háttérszennyezettség mérő állomás felügyeletét, a minták begyűjtését. Együtt élt a légkörben zajló folyamatokkal, minden eseményt rögzített és azokat a számítástechnika segítségével megosztotta kollégái között. Nyugdíjba vonulásával az ország legnyugatibb csücskében az 1950. szeptember elsején indított szinoptikus megfigyelés korszaka végleg lezárul.


Sarkadiné Vedres Judit 2001. június 15. óta az Országos Meteorológiai Szolgálat belső ellenőre. 1978-ban okleveles közgazdászként végzett az akkor még Marx Károlyról elnevezett Közgazdaságtudományi Egyetemen. A diploma mellett számítógépes rendszerszervező képesítést is szerzett. Még ez évben elhelyezkedett a GAMMA Műveknél gazdasági előadóként. Az itt töltött 15 év alatt újabb oklevelet, villamosmérnöki végzettséget szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, Műszer- és Irányítástechnikai levelező szakon. 1990-ben letette az adótanácsadói szakvizsgát, 1993-ban mérlegképes könyvelői oklevelet kapott. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál mindvégig nagy szorgalommal és maximális alapossággal látta el az intézmény belső ellenőri feladatait. Az ellenőrzési programot évente a jogszabályoknak és a kormányzati elvárásoknak megfelelően állította össze, s kitartó, a határidőket és szakmaiságot mindvégig megtartó precizitással teljesítette. Idén, a nők 40 éves szolgálati idejének jogosultságával vonult nyugdíjba.


Forrás: AM Sajtóiroda