2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. április 1. 10:00

Április 1-én indul a tavi viharjelzési szezon

2019. április 1-jétől elindul a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett. A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál is. Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában követi a Balaton időjárását, és arról a met.hu honlapon, az OMSZ Meteora nevű mobil telefonos alkalmazásán keresztül, és közvetlenül a médiának folyamatosan tájékoztatást ad.

Sajtóközlemény [pdf: 271 KB]
Az OMSZ előrejelzéseket készít a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó térségében várható időjárásról, szükség esetén viharjelzéseket ad ki. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzéssel pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések kiadása a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával történik meg.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján (www.met.hu), a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét. Az idei szezonban is a Balatoni időjárás, a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldalon tájékozódhatunk az aktuális viharjelzésről, valamint a tavaink aktuális és várható időjárási viszonyairól.


Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazása, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.






meteora.met.hu