2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2019. április 11. 16:00

Ötödik ÖKO-Sziget a Víz Világnapján

Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány és az Outdoor Mission Kft. az idén ötödik alkalommal szervezte meg március 21-én és 22-én, a Víz Világnapján, az ÖKO-Sziget nevű rendezvényt, amelyen minden évben, így idén is részt vett az Országos Meteorológia Szolgálat.

letöltés [pdf: 1790 KB]

Ebben az évben a programsorozat célja a víz és a vízhez kapcsolódó témák áttekintésén túl az energiagazdálkodás, az energiatakarékosság fontosságának bemutatása, az energiafogyasztás és a klímaváltozás összefüggéseinek feltárása volt. Életünk elképzelhetetlen energia nélkül: az általunk fogyasztott javak előállításához, szállításához energiára van szükség, energiát használunk, amikor utazunk, közlekedünk (kivéve természetesen, amikor kerékpározunk), amikor meleg vízben fürdünk, amikor főzünk és így tovább. Nem mindegy, hogy mindehhez mennyi energiát használunk fel. Lehetőségünk van arra, hogy kis odafigyeléssel mérsékeljük az általunk felhasznált energiamennyiséget.

A rendezvény a szemléletformálás, élményalapú ismeretterjesztés eszköze, amelynek közösségépítő hatása is volt. A programrészek interaktív módon látványos bemutatók, kiállítások, gyermekjátékok formájában valósultak meg.

Az volt a cél, hogy a gyerekek megértsék, hogy a maguk eszközeivel ők is tehetnek azért, hogy kevesebb energiát kelljen felhasználni a mindennapi tevékenységükben, és ezzel ők is hozzájárulhatnak a természetre nehezedő környezeti terhelés mérsékléséhez.

Az előző évihez hasonlóan az OMSZ interaktív játékokkal érkezett az V. Öko-Szigetre, leszűkítve az egyes elemeket az energiagazdálkodásra. A programelemek interaktív játékok voltak, melyek tudatos gondolkodásra sarkallták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A játékok főleg a kültéri és beltéri energiafelhasználás köré szerveződtek.

  • Csökkentsd a hőmérsékletet, kint és bent! Tedd élhetőbbé lakhelyed!
  • Nap-Sugárút! Hogyan mérjük a sugárzást?
  • Csapadékkocka - ismered a csapadék fajtáit?

Az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjának, felismerve, hogy minden élő szervezet – így az ember is – ettől a természeti kincstől függ. A Föld vízkészletének csupán 2,5%-a édesvíz, és ennek is jelentős része fagyott állapotban a sarkkörön, illetve a magashegységi régiókban található. Ezért is különösen fontos vizeink védelme és a természetes vizek fontosságának felismerése. A víz nem csupán a szomjunkat oldja, hanem számos fajnak az élőhelye is.