2024. március 19. kedd
Hírek

HungaroMet: 2019. május 31. 12:35

Fókuszban a napsugárzás a Múzeumok Éjszakáján

Június 22-én, Szent Iván éjjelét megelőző, az év egyik legrövidebb és legizgalmasabb éjszakáján az Országos Meteorológiai Szolgálat idén is várja a meteorológia iránt érdeklődőket nemcsak a Kitaibel Pál utcai főépületében, hanem Pestszentlőrincen a Marczell György Főobszervatóriumban is.
Nálunk idén garantáltan (éjszaka is) lesz napsütés a Múzeumok éjszakáján, mivel a napsugárzásra fókuszálunk, folytatva a tavaly elindított sorozatunkat, melyben egy meteorológiai elem köré csoportosítjuk programjainkat. A tavalyi közönség szavazás is kötelez, hiszen a sugárzás kapta a legtöbb szavazatot a látogatóktól. A programszerkezet marad, a tartalom viszont változik.

Programok

OMSZ főépület (1024 Budapest, Kitaibel Pál u. 1.)

15:00 – 19:30  Mini-Meteo  Meteorológia a legkisebbeknek (gyerekelőadás)

Hagyományainkhoz híven, először a gyerekeket várjuk egy izgalmas előadással, ahol egyszerű kísérletekkel nézünk az időjárási jelenségek mögé, így játszva ismertetjük meg velük a meteorológia alapjait.

A délután folyamán négy, egyenként 30 fős csoportot indítunk, melyre előzetes bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. A csoportok 15 és 16 órakor, valamint 17:30 és 18:30-kor indulnak. A program nagyjából 50 perces.

Kérjük a szülőket, hogy lehetőség szerint a gyerekek egy felnőtt kísérővel érkezzenek, hogy minél több gyerek vehessen részt a programon.


15:00 – 00:00  NAP | SUGÁR | ÚT

A program folyamatosan, regisztráció nélkül látogatható. Idei programunk szervesen kapcsolódik a Meteorológiai Világnap témájához: "Nap, Föld és időjárás". A Napból érkező energia táplál minden földi életet; alakítja az időjárást, működteti az óceáni áramlatokat és a víz körforgását. Formálja hangulatunkat és mindennapi tevékenységünket. Inspirálja a zenét, a fotózást és a művészetet.

Szakterületeink ezúttal a sugárzást helyezik a középpontba, s bemutatják, tevékenységük hogyan kapcsolódik hozzá. Ha tavaly voltál nálunk, akkor is tartogatunk neked újdonságokat. A program egész éjjel nyitva tart és szabadon látogatható. Megéri benézni!


15:00 – 22:00  Egy éjszaka a stúdióban

Stúdiónk tavasz óta teljes gőzzel üzemel. Ha követsz minket, Te is tudod, hogy minden nap friss (élőszereplős) időjárás jelentéssel jelentkezünk, hogy még biztosabb forrásból értesülhess a várható időjárásról. Ezen az éjszakán megnyílik a stúdió ajtaja, és bárki kipróbálhatja, milyen nehéz dolga van az időjárás-jelentést készítő meteorológusnak. Állj be Te is a kamera elé és próbáld ki magad! Vigyázat! Ha kékben jössz, el fogsz tűnni (a blue-box miatt)!

Csoportjaink 15 órától 22 óráig óránként indulnak, amelyre az events.met.hu/muzej oldalon lehet bejelentkezni.


15:30 – 22:30  Előadás a NAP | SUGÁR | ÚT programhoz

Így teljes a NAP I SUGÁR I ÚT programunk. Egészíts ki a sugárzásról hallott ismereteidet egy fél órás előadással! A korlátozott számú helyek miatt bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon. A csoportok 15:30 és 22:30 között óránként indulnak.


17:00 – 21:00  Múzeumi séta

Ha érdekel a meteorológia története, szívesen tudnál meg többet a régi műszerekről, jelentkezz múzeumi sétánkra! Idén ismét lesz lehetőség a patinás főépület folyosóin bolyongani. Az est folyamán három csoportot indítunk, melyek 17, 19 és 21 órakor kelnek útra. Előzetes bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon.


19:00 – 23:00  Szakmai előadások

Óránként induló, 45 perces tudományos előadásokkal is készülünk, melyek a mindennapjainkat érintő témákat dolgoznak fel. Bepillantást nyerhetünk többek között a levegőminőség és a sugárzás kapcsolatába, a felhők, felhőalakzatok, légköroptikai jelenségek világába, és megtudjuk azt is, hogy milyen fontos szerepet játszanak a meteorológiai műholdak. Bejelentkezés szükséges az events.met.hu/muzej oldalon.

  19:00 Ferenczi Zita: Napsugárzás és levegőminőség

Gyakran hallani a friss, tiszta levegő szinonimájaként az ózondús levegőről. Vajon valóban olyan jó dolog számunkra, hogy ózondús levegőt lélegzünk be?

  20:00 Kolláth Kornél: A szivárványon túl, vagyis a fény kalandos útja a légkörben – válogatás a légköroptika fejezeteiből

Az előadásban végig követjük a fény útját egészen a Naptól a szemünkig. A légkörben, felhőkön, csapadékon keresztül szóródó, megtörő, esetenként elhajló fény változatos fényviszonyokat, színeket eredményez az égbolton. Ebből a témából csemegézve mutatunk be, illetve magyarázunk meg a szivárvány mellett egyéb, kevésbé ismert jelenségeket is.

  21:00 Putsay Mária: A légkör megfigyelése meteorológiai műholdakról

Az előadás összefoglalja, hogy a légkörnek milyen jellemzőit tudjuk megfigyelni meteorológiai műholdak segítségével, például felhőalakzatok mozgását, jellemzőit; légköri összetevők mennyiségét, terjedését; légszennyezés mértékét. Műholdakról megfigyelhetjük az éghajlatot befolyásoló paraméterek időszakos változásait, például a felszínt borító növénytakaró nagyléptékű alakulását. Szó lesz arról is, hogy hogyan segítik a meteorológiai műholdakról végzett mérések az időjárás számítógépes előrejelzését.

  22:00 Dobi Ildikó: Az élet napos oldala – tudnivalók a Napenergiáról

Annyi energia érkezik a Föld napos oldalára egy óra alatt, amennyi az emberiség éves energia felhasználása. Mennyi az az energia, amivel gazdálkodhatunk? Milyen természeti törvények szabályozzák a sugárzás eloszlását a légkörben? Hogyan tudjuk megmérni a sugárzás jellemzőit a felszínről és a világűrből? Tudvalévő, hogy a növények képesek leghatékonyabb átalakítani a Napsugárzásból származó energiát, fotoszintézissel szerves anyagot állítanak elő. Hol tart a tudomány és a technika napenergia hasznosításban? Megnézzük mi mindent tud ehhez a témához a meteorológia hozzátenni.

  23:00 Kolláth Kornél: Különleges felhők, avagy az összeesküvés-hívők kedvenc felhőalakzatai, és ami mögöttük van

Az előadásban sorra vesszük az alapvető felhőképződési folyamatokat, típusokat és magyarázatokat adunk a legmeghökkentőbb felhőformációk kialakulására is.


Marczell György Főobszervatórium (1181 Budapest, Gilice tér 39.)

12:00 – 20:00

A pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumban 12 órakor indul a barangolás. Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát. Az érdeklődők előzetes regisztrációt követően (events.met.hu/muzej), szakembereink kíséretével vehetnek részt az óránként induló tárlatvezetésen. Karszalag a helyszínen is kapható.

Az obszervatórium tudományos megfigyeléseket végző intézetet jelent. A Marczell Györgyről elnevezett obszervatóriumot 1952-ben elsősorban a magaslégköri megfigyelésekre hozták létre, de az elmúlt 67 év során számos meteorológiai, légkörfizikai, levegőkémiai megfigyelésnek, kutatásnak adott otthont.

Az ide látogató egy rövidfilmből átfogó képet kaphat az itt folyó tevékenységről. A pestszentlőrinci obszervatórium meteorológiai tanösvényén megismerkedhetnek egy hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint egy automata meteorológiai állomással. Bemutatjuk a kalibráló laboratórium műszereit és tevékenységét, a korszerű távérzékelési eszközöket (radar, villámdetektor, cseppspektrum-mérő, felhőalapmérő...), a napsugárzás összetevőinek mérésére szolgáló készülékeket. Bepillantást adunk a levegőminőség mérési és értékelési folyamatába. A mindennapos észlelés része a rádiószonda felbocsátása, melynek szintén részesei lehetnek a látogatók.

Ismerd meg a meteorológiai méréseket testközelből! Jelentkez tanösvény-túránkra, mely Főobszervatóriumunk műszerkertjében kalauzol végig a mérések és mérőeszközök sokaságán! A végén pedig figyeld meg, ahogy elszáll a rádiószonda egy óriási meteorológiai ballonra kötve!


A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül. A felvételeket az OMSZ Adatkezelési szabályzata szerint kezeljük.



Idén is gondoltunk a gyerekekre. Egyszerű kísérletekkel nézünk az időjárási jelenségek mögé, így
játszva ismertetjük meg a meteorológia alapjait.


A 2019-es év szlogenje: NAP | SUGÁR | ÚT
Szakterületeink idén a sugárzás szemszögéből mutatják be tevékenységüket.


Óránként induló, 45 perces tudományos előadásokkal is készülünk, melyek
a mindennapjainkat érintő témákat dolgoznak fel.


Ha érdekel a meteorológia története, szívesen tudnál meg többet a régi műszerekről,
jelentkezz múzeumi sétánkra! Idén ismét lesz lehetőség a patinás főépület folyosóin bolyongani.


Az OMSZ stúdiójából tavasz óta minden nap friss (élőszereplős) időjárás jelentéssel jelentkezünk, hogy
követőink még biztosabb forrásból értesülhessenek a várható időjárásról.
A Múzeumok éjszakán megnyílik a stúdió ajtaja, és bárki kipróbálhatja, milyen
nehéz dolga van az időjárás-jelentést készítő meteorológusnak.
Állj be Te is a kamera elé és próbáld ki magad!


Hogyan készítsünk sugárzás előrejelzéseket numerikus modelljeinkkel?
A XXI. században az időjárás előrejelzése elképzelhetetlen lenne numerikus modellek segítsége nélkül.
Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a közép-távú időjárás előrejelzések készítése során döntően
az ECMWF globális modelljének eredményeire támaszkodunk, míg
rövid-távon több regionális modellcsalád tagjai játszanak szerepet.
A légkör folyamatainak meghatározó energiaforrása a napsugárzás, melynek figyelembe vétele
elengedhetetlen a pontos modell előrejelzések készítése során. Ugyanakkor a légkör állapota,
elsősorban a felhőzeten keresztül befolyásolja a felszínre jutó napsugárzást, aminek
leírása fontos a kapcsolódó célprognózisok készítésekor. Poszterünkön az OMSZ-ban használatos
numerikus modelleket és azok sugárzáshoz kapcsolódó aspektusait igyekszünk bemutatni.


Mit mutatnak a számok a napsugárzás térbeli és időbeli eloszlásáról?
A Napból és az égbolt minden iránya felől a felszínre érkező globálsugárzás alapvetően
meghatározza egy adott hely éghajlatát, hiszen a sugárzási egyenleg fontos bevételi tagja
és ezáltal a terület hő- és vízháztartását is meghatározza.
Az érdeklődők megismerhetik, hogy hosszabb időszak alatt hazánkban
milyen a globálsugárzás és a napfénytartam területi és időbeli eloszlása.
A felszíni sugárzás mérések éghajlati elemzése mellett bemutatjuk, hogy mit mutatnak a műholdas megfigyelések.
A látogatók játékos keretek között egy-egy kihívást teljesíthetnek.


Hogyan eshet csapdába a sugárzás? Miért van az üvegházakban melegebb?
Hogyan befolyásolja a napsugárzás a nyári levegőminőséget városainkban?
És mégis hogyan függ mindez össze a meteorológia tudományával?
A Múzeumok Éjszakáján ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók.


Gyere el hozzánk és ismerd meg a honlapon történő napsugárzás-előrejelzéseket;
a MET-ÉSZ rendszer észlelésének folyamatát és a Meteora alkalmazást, ahol
beállíthatod az UV sugárzással összefüggő érzékenységedet, vagy saját riasztásodat!


Nézd meg a Földet az űrből, amikor süt a nap. És akkor is, amikor éppen nem süt…


Ne hagyd ki pestszentlőrinci Marczell György Főobszervatóriumunkat se, ahol 12 órakor indul a barangolás.
Több alkalommal útjára engedünk egy magaslégkört kutató rádiószondát.
Az érdeklődők előzetes regisztrációt követően, szakembereink kíséretével vehetnek részt az
óránként induló tárlatvezetésen.