2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2019. június 4. 13:23

Megkezdődött a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 18. Kongresszusa

WMO 2019. június 3. és 14. között Genfben tartja soron következő Kongresszusát. A rendezvényen hazánkat dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, a Meteorológiai Világszervezet VI. régiójának (WMO RA VI: Európa, Közel-Kelet és Kaukázus térsége) alelnöke képviseli.

A négyévente megrendezésre kerülő Kongresszus a WMO legfőbb döntéshozó szerve, ahol a 193 tagállam képviselője dönt a szervezet stratégiájáról, politikáiról, normáiról, költségvetéséről és tisztségviselőiről. Ebben az évben a résztvevők megvitatják a már meglévő, jelentős kockázatok és a gyorsan változó világ kihívásainak kezelése érdekében a WMO irányítási struktúráiban szükséges széles körű reformokat.

A Kongresszus egyik legfontosabb feladata, hogy vitát folytasson azokról a stratégiákról és eszközökről, melyek az egyes országokat segíthetik az időjárási, hidrológiai és éghajlati szélsőségek és más környezeti kockázatok kezelésében, az ellenállóképesség fejlesztésében, a megfigyelések és az előrejelzések illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésében, valamint az esetleges kapacitáshiányok leküzdésében.

„A WMO és a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgáltatók szakértelmére vonatkozó igények soha nem voltak magasabbak. Az időjárásal, az éghajlattal és a vízzel kapcsolatos veszélyek társadalmi-gazdasági hatásai a környezetromlás, az urbanizáció és mindenekelőtt az éghajlatváltozás miatt emelkednek” - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A WMO Kongresszuson ezen kívül szó lesz a köz- és magánszféra közötti párbeszéd kérdéseiről, az adatpolitikáról, valamint a Meteorológiai Technológiai Világkiállításról – ahol a legújabb éghajlati, időjárási, hidrometeorológiai előrejelzési, mérési és elemzési technológiák kerülnek bemutatásra.

Bővebb információk elérhetők a WMO oldalán.