2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. november 1. 11:00

OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek: Az OMSZ infokommunikációs rendszere, avagy milyen IKT támogatást kíván a meteorológiai szakma

Együttműködésben az Országos Meteorológiai Szolgálattal 2019 őszén a negyedik évaddal folytatódnak az OMSZ - Csopa Meteorológiai Estek a Csopa Délután programsáv keretében.
2019. november 13-án, szerdán 17 órakor kezdődik Tölgyesi László meteorológus-informatikus "Az OMSZ infokommunikációs rendszere, avagy milyen IKT támogatást kíván a meteorológiai szakma" című ismeretterjesztő előadása a Csodák Palotájában.

Téma: Az OMSZ infokommunikációs rendszere, avagy milyen IKT támogatást kíván a meteorológiai szakma

Előadó
Tölgyesi László meteorológus-informatikus (OMSZ)

 

Helyszín: Csodák Palotája (1036 Budapest, Bécsi út 38-44.)

Időpont
: 2019. november 13. 17:00


A meteorológiai informatikának két alapvető feladata van: az infokommunikációs rendszer folyamatos üzemeltetése, illetve a meteorológiai adatok megőrzése az idők végezetéig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szakmai feladatainak ellátásához, működéséhez nélkülözhetetlen az infokommunikációs (ICT vagy IKT) rendszer mindenkori üzemképességének és biztonságának fenntartása, valamint a szakmai részlegek munkájához szükséges adatok és információk rendelkezésre állásának, a meteorológiai adatok és produktumok célba juttatásának, közzétételének biztosítása. Gondoskodni kell a meteorológiai adatbázis, illetve a numerikus modellek és a kapcsolódó alkalmazások fejlesztéséről, fenntartásáról is. Ezen felül, a hazai és nemzetközi előírások, illetve a felhasználói igények figyelembevételével folyamatosan fejleszteni kell az infokommunikációs rendszer hardver és szoftver elemeit.

A meteorológia rendkívüli számításigényű tudomány. A korszerű, megbízható előrejelzésekhez a számítástechnika folyamatos fejlesztése szükséges. Egyre növekszik a mért és számított (modellezett) adatok térbeli és időbeli felbontása, s így a tárolandó adatok mennyisége is. Az OMSZ IT rendszerébe naponta több száz megabyte információ érkezik. Ez a mennyiség a feldolgozások, valamint a korlátos tartományú numerikus modellfuttatások következtében tovább növekszik. Így a számítási kapacitás mellett gondoskodni kell a szükséges tárolókapacitás biztosításáról is.

A központi IT rendszeren keresztül több száz felhasználót szolgálunk ki. Van olyan ügyfél, aki 1–2 adatot (néhány bájtot) kap naponta, de az ún. nagy felhasználók szinte az egész megfigyelési-előrejelzési palettából részesülnek, ami a napi 1–2 GB-nyi forgalmat is elérheti. Az elsősorban a lakosság tájékoztatását szolgáló www.met.hu honlapunk mellett több célorientált honlap, valamint a Meteora mobilalkalmazás üzemetetésével és folyamatos fejlesztésével törekszünk arra, hogy a meteorológiai információk iránti igényeket teljes mértékig kielégítsük.


A rendezvényen Csopa bérlettel, napi- vagy kedvezményes délutáni belépőjeggyel lehet részt venni.

Előzetes regisztráció
tok@csopa.hu e-mail címen.