2024. április 16. kedd
Hírek

HungaroMet: 2014. augusztus 18. 05:00

Megdőlt a hidegrekord

Ma reggelre a száraz, derült éjszakának köszönhetően a Nógrád megyei Zabaron (az elsődleges adatok alapján) 4,9 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt az ezen a napon érvényes legalacsonyabb hőmérséklet rekordja. Az előző csúcs 5,7 fok volt, amit mindössze egy éve 2013-ban regisztráltunk szintén Zabaron. A hőmérsékleti szélsőértékek között látható, hogy a megdöntött rekord az augusztusi napi minimum hőmérsékletek között a legmagasabb volt.

 

A meteorológiai adatbázis ellenőrzése folyamatos, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatotthoz képest szélsőségesebb érték is előfordult, vagy esetleg hibás értékek maradtak az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek helyén való kezelésénél célszerű figyelembe venni, hogy a mérőállomások száma korlátozott, adatsoraik eltérő hosszúságúak, néhány évtől a több mint 100 évig bezárólag. A szélsőértékek bekövetkezése gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások következménye. Az is előfordulhat, hogy hasonló időjárási helyzetben a mérés körülményeinek megváltozása miatt egy új mérési adat már nem jelentene rekordot.


Az elmúlt 24 órában mért legalacsonyabb hőmérséklet 2014. 08. 18. 6 óráig (04 UTC-ig)