2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2020. május 5. 08:00

Alkalmi bélyeg az OMSZ alapításának 150. évfordulójára

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulóját. Az alkalmi bélyeg 50.000 példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján készült. Az alkalmi bélyegképen Magyarország egy képzelt meteorológiai térképe látható. Az alkalmi borítékon az OMSZ székháza és jubileumi logója, a bélyegzőben pedig az alapításkori pecsétjének stilizált rajza található.

Hazánkban már a XI. századból találunk az időjárás megfigyelésére vonatkozó adatokat, 1540-től pedig rendszeresen történt valamilyen utalás az időjárás alakulására.

A Magyar Tudományos Akadémia 1868. április 6-án tárgyalta a független magyar földdelejességi intézet létrehozásának javaslatát. Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” alapító okmányát, ami a Budapesti Közlöny május 3-i számában jelent meg. Az első igazgató Schenzl Guidó lett, aki fő feladataként a meteorológiai mérések szervezését, állomáshálózat fejlesztését és a mérések kiértékelése mellett az ország éghajlati viszonyainak feltárását határozta meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladat- és hatáskörét jelenleg a 277/2005 (XII.20) kormányrendelet határozza meg: meteorológiai adat-, információgyűjtő és elemző szervezet, amely egyre inkább információszolgáltató szervezetté is vált.


Kapcsolódó oldalak:


A bélyegképen Magyarország egy képzelt meteorológiai térképe látható


A borítékon az OMSZ székháza és jubileumi logója,
a bélyegzőben pedig az alapításkori pecsétjének stilizált rajza található


Az 1995-ben, az OMSZ alapításának 125. évfordulójára készült alkalmi bélyeg és boríték
(köszönjük Sándor Valéria kollégánknak a boríték-fotót)


A centenáriumra készült emléktáblák, és a kerek évfordulón (1970) kiadott alkalmi bélyeg
(az emléktáblák az OMSZ főépületének kapubejáratában láthatók)