2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2020. október 31. 18:00

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot üzemeltet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

Sajtóközlemény [pdf: 226 KB]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

A mai nappal véget érő 2020. évi viharjelzési szezont átlagosan szeles időjárás jellemezte. Hat alkalommal érte el erős vihar a Balatont. Májusban, júniusban, augusztusban és októberben egy, júliusban két napon regisztráltak műszereink 90 km/h-t elérő vagy meghaladó szélsebességet. A szezon legerősebb vihara 2020. június 29-én érte el a tavat, amikor egy zivataros hidegfront átvonulásakor Balatonmáriánál 97,9 km/h-s szélsebességet mértünk.

A nyár kissé hűvösebben alakult, mint az elmúlt három évben. A nyár legmelegebb napja július tizedike volt, amikor Balatonbogláron 35,0 Celsius fokot elérő hőmérsékletet regisztráltunk, Siófokon 34,9 Celsius fokig, Fonyódon pedig 34,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A nyári félév csapadékösszege a Balaton térségében átlagosan 300 mm körül alakult, ami kicsivel a sokévi átlag alatti érték. Az áprilisi aszályhelyzetet egy gyengén csapadékos május követte, amikor az átlagos mennyiség kb. 50%-a hullott le. A nyár késve, de meghozta a várt csapadékot. Augusztusban például többfelé hullott 90 mm-t elérő vagy meghaladó mennyiségű csapadék. Sőt Keszthely térségében a 150 mm-t is meghaladta a havi csapadékösszeg, ami a sokéves átlag több mint kétszerese.

A 2020. évi viharjelzési szezonban a fenntartási idők az elmúlt három évhez képest kissé emelkedtek, mely részben az októberi szelesebb időjárásnak köszönhető. Október 20-ra az összesített fenntartási idők a Balatonnál elérték az 1799-1855 órát, ami az előző szezon óraszámainál 40-180 órával magasabb érték. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál a teljes időszak 12,0-12,8%-át, a Velencei-tónál 6,8%-át tették ki. A Velencei-tó esetében ez mindössze 349 órát jelentett a hét hónap alatt.

Tavaink időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissülő www.met.hu/idojaras/tavaink oldalakról kaphattak részletes információt. Sokan használták a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető, OMSZ Meteora mobil alkalmazást.


Kapcsolódó cikkek és kisfilmek: