2024. március 28. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2021. október 29. 11:00

Október 31-én befejeződik a szezonális viharjelző szolgáltatás tavainkon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosítja.

letöltés [pdf: 330 KB]

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

A 2021. évi viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és nyugati medencében gyengébben szeles volt. A 2021. évi viharjelzési szezonban nyolc erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét. Szeptember és október kivételével minden hónapra esett ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is. A szezon legerősebb vihara június, 23-án érte el a tavat. Ekkor Balatonmáriánál 112 km/h volt a legerősebb szélsebesség egy szupercellás zivatar környezetében.

A szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, majd júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb időszak következett. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23.4, Keszthelyen 21.8 fok volt és minden hónapban fordult elő a Balatonnál és a Velencei-tónál is 35 °C körüli léghőmérséklet.

A csapadék a félév folyamán egyenetlen elosztásban hullott. A legszárazabb hónapok a június és a szeptember voltak. A júniusi csapadékmennyiség a keleti medence térségben alig 5-10 mm körül , míg a nyugatiban átlagosan 13 mm  körül alakult. Országosan is 1901 óta ez volt a legszárazabb június. Szeptemberben ugyancsak az elvárt mennyiség 35-40%-a, áprilisban a fele-háromnegyede hullott.

A 2021. évi szezonban az elsőfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az előző évinél több mint 100 órával magasabban alakult. A másodfokú viharjelzések fenntartása csökkent, átlagosan 150 órával. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel 500 óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a héthónapos viharjelzési szezon bevezetése óta. Az összesített (I.+II. fok) fenntartási idők a Balatonnál nem érték el az 1900 órát. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az összes időszak kevesebb mint 10%-át tette ki, a Velencei-tónál ez az érték 4.3% (222 óra).

Tavaink időjárásról az érdeklődők az OMSZ honlapján, a folyamatosan frissülő www.met.hu/idojaras/tavaink oldalakról kaphattak részletes információt. Sokan használták a viharjelzés és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető, OMSZ Meteora mobil alkalmazást.


Kapcsolódó cikkek és kisfilmek: