2020. július 14. kedd
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. március 2. 10:48

Új fővárosi hőmérsékleti rekord (2019.03.01.)

Március 1-jén megdőlt a fővárosi legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja. Budapest Lágymányos állomáson mindössze 9,9 fokig csökkent a hőmérséklet. Eddig ezen a napon a legmagasabb minimum hőmérsékletet 1966-ban Budapest Országút állomáson regisztráltuk 8,6 fokkal.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.