2024. április 25. csütörtök
Hírek

HungaroMet: 2014. március 12. 13:36

Rendkívül száraz levegő - vegetációtüzek, porviharok lehetősége

Az elmúlt napokban délutánonként helyenként 1015% közé csökkent a relatív nedvesség, amely ritkán fordul elő a Kárpát-medencében. Péntekig még napos, száraz lesz az idő. Egyes térségekben a talaj legfelső rétegének száraz állapota és a zöld vegetáció hiánya miatt a szombat délután, este viharos széllel érkező front néhol akár porviharokkal is járhat. A hazánkban ritka jelenség tipikusan a tavaszi, száraz hidegfrontok alkalmával fordul elő esetenként. Az emberi kontroll alól kikerülő szabadtéri tűzeseteknek is magasabb kockázata van az ilyen időjárási helyzetben.

Száraz levegő:

Az elmúlt napokban helyenként 1015%-ig csökkent délutánra a levegő relatív nedvessége. Ez hazánkban igen alacsony értéknek számít. A magyarországi rekordot Kékestető tartja mindössze 3%-al, amit 1994-ben mértek.


Vegetációtüzek:

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információi szerint a napokban megszaporodtak a szabadtéri tűzesetek. Az emberi gondatlanság mellett ez összefüggésben van a száraz, helyenként szeles időjárással.

A tűzesetek füstjéről egyes esetekben a meteorológiai radarok jelei is visszaverődnek. Többek között ezek is hamis csapadékcélokként jelenhetnek meg a csapadékintenzitás térképeken.

Speciális hullámhossz tartományban a műholdas mérések rendkívül érzékenyek a tűzesetekhez társuló kiugró hőmérsékleti értékekre. Ez lehetőséget ad a vegetációtüzek műholdas detektálására is, akkor is, ha az érintett terület nagyságrendekkel kisebb, mint a műholdas információk felbontása. A ritkábban lakott területeken egyes országokban az erdőtüzek kialakulásának detektálásához, terjedésének nyomon követéséhez műholdképeket is alkalmaznak.


Porvihar:

Főként a tavaszi száraz periódusokban, a zöld vegetáció hiányában alkalmanként hazánkban is előfordul, hogy a viharossá fokozódó szél kisebb porviharokkal jár. Ilyen esetekben előfordulhatnak útszakaszok ahol a szomszédos szántóföldről a szél által felkapott por hirtelen leromló látástávolságot eredményez. 


A relatív nedvesség legalacsonyabb mért értékei hétfő délután


Legalacsonyabb relatív nedvesség eloszlás hazánkban kedd délután


Radarkép március 12-én délután 14:30-kor (északkeleti országrész);
a képen elsősorban tűzesetek füstcsóváiról visszaverődő radarjeleket látunk


Legerősebb radarjelek vasárnap; a képen a szabadtéri tűzesetek,
mint pontforrásokból kiinduló füstcsóvákról visszaverődő radarjelek látszanak,
a csóvák az északkeleti áramlás irányának megfelelően nyúlnak el


Éjszakai műholdkép hazánk északkeleti része, Kárpátalja és a szomszédos területekről (március 12. 20:22);
a sötét lila pixelek jellemzően kisebb, pár hektáros tűzesetekhez társulnak;
egyes ipari létesítmények is hasonló pixelként jelenhetnek meg a lokálisan magasabb hőmérséklet miatt
(pl. kassai vaskohászati üzem)