2024. március 29. péntek
Hírek

HungaroMet: 2023. május 4. 10:42

Változás a meteorológiai veszélyjelzés kritériumrendszerében

Az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző rendszerében a figyelmeztető előrejelzéseket ezentúl a hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki. A változás annak érdekében történt, hogy egyértelműbb legyen: a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

Magas középhőmérséklet (25, 27, illetve 29 fokos napi középhőmérséklet) 

A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés első szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen (legalább egy napig) 25 és 27 fok között várható.

A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés második szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen (legalább egy napig) 27 és 29 fok között várható.

A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés legmagasabb, harmadik szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi vármegyének megfelelő területen (legalább egy napig) 29 fok fölött várható.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendeli el, melyhez felhasználja az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit is.