2024. április 20. szombat
Hírek

HungaroMet: 2023. május 22. 09:00

Meteorológiai Világszervezet 19-ik kongresszusa

Május 22-én, hétfőn kezdődik a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 19-ik kongresszusa Genfben. A WMO az ENSZ szakosított szerve, amely a világban folyó meteorológiai és hidrológiai tevékenységek koordinációjával foglalkozik. Legfőbb döntéshozó testülete a négy évente ülésező Kongresszus, résztvevői a 193 tagállam és terület hivatalos delegációi. Magyarországot idén hazánk genfi Állandó ENSZ és WTO képviselete, az OMSZ és az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) nyolc munkatársa képviseli. A hibrid rendezvényre 2023. május 22. és június 2. között a genfi kongresszusi központban (CICG) kerül sor.

A svájci államszövetség elnöke, Alain Berset nyitja meg az eseményt. A Kongresszus egyik fő feladata a 2024–2027-es stratégiai terv jóváhagyása, ennek keretében a legfontosabb feladat az ENSZ „Korai figyelmeztetések mindenkinek” kezdeményezés végrehajtása. A WMO víziója, hogy "2030-ra minden nemzet, különösen a legsérülékenyebb országok szociális, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt az időjárási, éghajlati, vízügyi és egyéb környezeti szélsőséges eseményekkel szemben ellenállóbbakká válnak".

A rendezvény napirendje minden nap egy megadott téma köré épül. A szolgáltatások napja a társadalmi igényeknek megfelelő szolgáltatásokat vizsgálja, beleértve a WMO szolgáltatásnyújtási stratégiáját és a katasztrófariasztási, légi, tengeri, árvízi, aszály, egészségügyi és egyéb szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást.

Az infrastruktúra napon a Föld-rendszer megfigyeléseire és előrejelzéseire összpontosít, beleértve a globális meteorológiai és vízügyi megfigyelőrendszerek fejlődését, a globális alapmegfigyelő hálózat (GBON) összetételét, az éghajlati megfigyeléseket és adatkezelést, az adatok integrált feldolgozását és a WMO központjai, illetve a nemzeti meteorológiai és hidrológiai szolgálatok által készített előrejelzéseket.

A tudományos nap a célzott kutatásokat, köztük az Időjáráskutatási Világprogram és a Globális Légkörfigyelő Program új végrehajtási terveit, valamint az új tudományos ösztönzőket és lehetőségeket tekinti át.

A kapacitás nap a WMO kapacitásfejlesztési stratégiájával foglalkozik, melynek kiemelt célja a fejlődő országok felzárkóztatása. Emellett sorba veszi a WMO tagországok érdekében végzett oktatási és továbbképzési tevékenységeit is.

Ezzel párhuzamosan kerül sor a Hidrológiai Közgyűlés ülésére is. A Víz és krioszféra a WMO vízügyi jövőképének és stratégiájának fókuszában állnak. Az ehhez kapcsolódó cselekvési terv és a fenntartható globális vízkészlet-gazdálkodás kérdéseivel foglalkozik a Kongresszus.

A kongresszus megvizsgálja a WMO költségvetését, jóváhagyja a 2024–2027-es időszakra vonatkozó maximális kiadásokat. A tagországok képviselői titkos szavazással megválasztják az új főtitkárt, az elnököt és az alelnököket, valamint a Végrehajtó Tanács tagjait.

Az ülést a WMO YouTube-csatornáján élőben közvetítik. A rendezvény dokumentációja, a részletes előzetes munkaterv és minden egyéb információ elérhető a Cg-19 weboldalon. A legfontosabb döntésekről, eseményekről a WMO és az OMSZ facebook oldalán adunk hírt.


WMO genfi székháza