2022. december 4. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. július 29. 12:14

Új országos széllökés rekord (2019.07.28.)

2019. július 28-án délután Kunmadaras településen heves zivatar vonult át, melyet orkán erejű (115 km/h-át meghaladó) széllökés kísért: 40,0 m/s (144 km/h) értéket regisztráltunk, mellyel új országos napi széllökés rekord született. A korábbi rekord 38,4 m/s (138 km/h) volt, melyet 2004-ben Balatonmáriafürdő állomáson mértünk.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.