2021. január 24. vasárnap
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. október 23. 12:45

Újabb hőmérsékleti rekordok (2019.10.22.)

Továbbra is az ilyenkor megszokotthoz képest jóval melegebb levegő tölti ki a Kárpát-medence térségét. Habár egyes helyeken lassan oszlanak fel az éjszaka képződött ködfoltok, az ország nagy részén igazi késő nyárias az időjárás, így október 22-én két új hőmérsékleti rekord született.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet országosan: az eddigi rekord 26,2 fok volt, melyet Budapest Gellérthegyen mértünk 1943-ban. Idén ennél több mint 2 fokkal melegebb volt a Csongrád megyei Szikáncson, ahol 28,7 fokot regisztráltunk, ezzel új országos rekord született.

Legmagasabb napi minimumhőmérséklet a fővárosban: a korábbi rekordot, mely 13,9 fok volt, 1981-ben Budapest Országút állomáson jegyeztük fel. Most Budapest János-hegyen 14,4 foknál nem volt hűvösebb, így ez új fővárosi rekordot jelent.


A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.