2024. április 19. péntek
Hírek

HungaroMet: 2019. október 24. 13:17

Ismét melegrekordok dőltek meg (2019.10.23.)

Egyelőre nincs változás időjárásunkban, sorra dőlnek újabb napi melegrekordok. Nem volt ez másképp Nemzeti Ünnepünkön sem, mind az országos, mind a budapesti melegrekordok megdőltek.

Legmagasabb napi minimumhőmérséklet a fővárosban: az eddigi rekord 16,3 ºC, amelyet Budapest Pestszentlőrincen mértünk 2013-ban. Azonban Budapest János-hegyen csupán 16,5 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérséklet fővárosi rekordja.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet országosan: a korábbi rekord 27,3 ºC, ezt Baja állomásunkon jegyeztük fel 2013-ban. Dombegyház állomáson 28,2 Celsius fokig melegedett fel a levegő, amellyel új legmagasabb napi maximumhőmérséklet országos rekord született.

Legmagasabb napi maximumhőmérséklet a fővárosban: az eddigi rekordot, 24,9 fokot  Budapest Pestszentlőrincen mértük 2013-ban, ezúttal azonban Budapest Újpesten 26,4 fok volt a legmagasabb napi maximum hőmérséklet, amellyel új budapesti rekord is született.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.