2020. július 6. hétfő
OMSZ hírek

OMSZ: 2019. november 14. 11:19

Új országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord (2019.11.13.)

November 13-án az enyhe hajnali órákban megdőlt a napi országos minimum hőmérsékleti rekord maximuma. Eddig ezen a napon 1996-ban Győr-Likócson mérték a legmagasabb minimumhőmérsékletet, amely 16,0 fok volt. Ebben az évben november 13-án Csengeren mindössze 16,3 fokig csökkent le a levegő hőmérséklete, mely új napi maximális minimumőmérsékleti rekordot jelent.

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a XX. század első felében, amely időszakról túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek vagyis az eddig mért legnagyobb, legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. Bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli elem.